Een goede maand voor de truckmarkt in maart

Maand na maand haalt de Belgische truckmarkt de verliezen in die zij anderhalf jaar lang heeft geleden. Dit inhaalproces begint echter tekenen van zwakte te vertonen aan de kant van de trekkers.

Vorig jaar was het vooral de markt van de bakwagens die ondermaats presteerde. Na drie maanden is de trend in 2023 heel anders: het lichte bakwagensegment herstelt zich (+18,6%), maar het zware bakwagensegment kan zijn eerdere verliezen niet goedmaken: in de eerste drie maanden van het jaar daalt het nog met 0,15%, maar in maart was deze daling 3,9%. Dit is waarschijnlijk te wijten aan grotere vertragingen bij de carrosseriebouwers.

De overgrote meerderheid van de geregistreerde vrachtwagens zijn echter trekkers, en op dit front begon het in 2022 al beter te gaan. Voor de eerste maanden als geheel blijven de inschrijvingen van trekkers stijgen (+19,4%), maar de opwaartse trend was iets minder sterk in maart (+8,6%), wat kan betekenen dat de vertragingen bij de levering gewoon worden weggewerkt.

De trend is precies omgekeerd voor opleggers, met een stijging in maart (+6,2%) maar een daling over het hele eerste kwartaal (-8,7%).

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo