Petra De Sutter wil een belastingaftrek voor zero-emissie bestelwagens

Om de decarbonisatie van het wegvervoer te versnellen, stelt vicepremier Petra De Sutter voor om de belastingaftrek voor investeringen in emissievrije bestelwagens tijdelijk te verhogen, zoals sinds 2021 het geval is voor vrachtwagens. (bron: L’Echo)

Deze belastingaftrek is de enige maatregel die op federaal niveau is genomen om vloten aan te moedigen elektrische of waterstofvoertuigen aan te schaffen: een dergelijk voertuig dat in 2023 wordt aangeschaft, komt in aanmerking voor een investeringsaftrek van 35%. Met andere woorden, 35% van de aankoopwaarde van het voertuig kan worden afgetrokken van de belastinggrondslag van de onderneming. Het aftrekbare percentage zal vervolgens elk jaar dalen tot 13,5% in 2027 en 0% in 2028.

Petra De Sutter stelt daarom voor hetzelfde principe toe te passen op lichte bedrijfsvoertuigen, waarbij de belastingaftrek tijdelijk wordt verhoogd tot 40%. Voor lichte bedrijfsvoertuigen met een verbrandingsmotor of hybrides stelt Petra De Sutter voor om te wachten tot 2028 om deze fiscaal te bestraffen. Dit is echter slechts een voorstel dat nog binnen de regering besproken moet worden. Wij wachten met name op de reactie van de federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, en van de minister van Financiën, Vincent Van Peteghem. Er zij aan herinnerd dat de maatregel die in 2021 werd genomen voor elektrische vrachtwagens enkel werd aanvaard omdat hij budgettair neutraal was, aangezien de bedragen die ervoor werden uitgetrokken, afkomstig waren van een vermindering van de terugbetaling van professionele diesel.

Een andere kwestie die terug zou kunnen – en moeten – komen bij de federale regering is dat België nog steeds niet toestaat dat een houder van een rijbewijs B een elektrische bestelwagen van 4,25 ton bestuurt, wat door Europa is toegestaan en in de buurlanden wordt toegepast. Met deze extra MMA zouden elektrische bestelwagens een behoorlijk laadvermogen kunnen bieden en zo een echt alternatief vormen voor bestelwagens met een verbrandingsmotor. De bal ligt bij George Gilkinet…

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo