Poolse vervoerder intimideert stakende chauffeurs in Duitsland

Het was een surrealistisch tafereel dat zich afgelopen vrijdag op een parkeerplaats in Duitsland afspeelde: een particuliere militie probeerde een stakingsbeweging te breken die een week eerder was begonnen door enkele tientallen chauffeurs in dienst van drie bedrijven die tot dezelfde baas behoren.

De naar schatting 75 chauffeurs zijn allen in dienst van drie Poolse bedrijven: Lukmaz, Agmaz en Imperia. Volgens de European Trade Union Federation ETF zijn deze drie bedrijven eigendom van dezelfde personen (Łukasz en Agnieszka Mazur), en op hun website beweren zij een vloot van 900 voertuigen te gebruiken.

De chauffeurs (voornamelijk uit Oekraïne, Georgië en Oezbekistan) staakten het werk omdat zij hun loon niet betaald kregen. Zij staakten het werk op een parkeerplaats langs de A5 in Gräfenhausen, bij Darmstadt. Enkele uren later stormde een in Polen geregistreerd pantservoertuig van het particuliere bedrijf Rutkoswki de parkeerplaats op en probeerden mannen in gevechtstenue de chauffeurs weer aan het werk te krijgen en de voertuigen op te halen. De situatie, die al gespannen was, ontaardde bijna toen een chauffeur weer probeerde te rijden. De Duitse politie was ter plaatse en kon de rust op de parkeerplaats herstellen. De eigenaar van het transportbedrijf en 18 andere personen werden gearresteerd.

De actie van de chauffeurs werd gesteund door de ETF. Namens BTB uitte Frank Moreels felle kritiek op de klanten die gebruik maken van de diensten van Lukmaz, Agmaz en Imperia: “Deze chauffeurs reden voor grote bedrijven zoals Ikea, Volkswagen, DHL, LKW Walter, Sennder en CH Robinson. Wij vragen de economische actoren die gebruik maken van oneerlijke en criminele transportbedrijven om geen zaken meer te doen met de eigenaar van deze Poolse transportbedrijven. Zij zijn degenen die de sleutel in handen hebben om een einde te maken aan deze uitbuiting en sociale dumping.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo