Transportmedia steunt strijd tegen kinderkanker aan UZ Antwerpen

Enkele jaren geleden kwam collega Bram Crombez in contact met de medische onderzoekswereld. “Mijn dochter volgt een opleiding als kinderarts en vertelde over de vele uitdagingen die artsen en onderzoekers hebben”, zegt Bram. “Het gaat niet enkel over het vinden van een genezend medicijn of een behandeling maar ook over het vinden van de nodige fondsen om het onderzoek te financieren.”

Sindsdien schenkt Bram een groot deel van zijn commissieloon aan het onderzoek naar de behandeling van kanker bij kinderen. “Tijdens mijn bezoek aan het UZA zag ik dat de fondsen goed worden gespendeerd en resultaten opleveren”, zegt Bram.
“Vergeleken met 20 jaar geleden heeft een kind met de diagnose van kanker tot 35% meer kans om de kanker te overleven door de investeringen in onderzoek.” Volgens kinderoncoloog professor dr. Koen Norga worden er ieder jaar in België 500 kinderen onder de 16 jaar gediagnosticeerd met kanker. Het hoofddoel van een kankerbehandeling bij kinderen is het genezen van de kanker, wat meestal lukt: het gemiddelde genezingspercentage ligt rond de 75 à 80%. Echter ligt het genezingspercentage voor sommige agressieve kankers slechts rond de 20%, zoals bepaalde hersentumoren (van het agressieve type) en uitgezaaide vast weefseltumoren.

Koningin Mathilde Moeder- en Kindcentrum
“Onderzoek naar kinderkanker bestaat enerzijds uit het beter kunnen identificeren van de soorten gezwellen bij individuele patiënten”, zegt professor Norga. “En anderzijds uit de ontwikkeling van betere en meer geïndividualiseerde behandelingsmogelijkheden. Standaard bieden we aan elke patiënt de mogelijkheid om deel te nemen aan de lopende klinische studies in het kader van een academisch onderzoek.”

“Het doel ervan is om de veiligheid en de werkzaamheid van nieuwe producten of nieuwe behandelingsmethodes te testen. Gegevens worden verzameld en verschillende mogelijke standaardbehandelingen worden vergeleken. Aan de hand van de bevindingen willen we uiteindelijk de behandeling verder kunnen verbeteren.”

In 2015 werd in het UZA het Koningin Mathilde Moeder- en Kindcentrum (MKC) geopend. Een ziekenhuisvleugel speciaal voor de zorg voor moeders en kinderen. De behandeling van kanker bij kinderen is één van de focuspunten van het MKC.

 


Jaarlijks mountainbike event
UZA Foundation organiseert een jaarlijks fundraising event om het kankeronderzoek te ondersteunen. Dit jaar vindt dat plaats op zaterdag 9 september op het privédomein Wolvenbos in Kapellen. Er is een mountainbikewedstrijd met nadien een barbecue en een gezellig samenzijn.

Meer info op www.uza.be/wolvenbos2023

  • Wil je deelnemen, of wens je dit event te sponsoren, contacteer Emma Staut emma.staut@uza.be, 03 821 23 49
  • Wens je meer info over UZA Foundation, contacteer Ann Verbeeck ann.verbeeck@uza.be 03 821 41 97 – 0498 07 71 20
  • Wil je het kankeronderzoek op UZA ondersteunen, dat kan via een gift op BE69 0017 9875 6478 / BIC GEBABEBB, via www.uza.be/schenking

www.uzafoundation.be

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo