Featured Video Play Icon

[VIDEO] Dit is de nieuwe Ford Transit Courier, ook als EV

Ford heeft het doek gelicht van zijn nieuwe compacte bestelwagen, de Transit Courier. Het model wordt een stuk groter en krijgt ook een 100% elektrische uitvoering.

Met het verdwijnen van de Fiesta VAN is de Transit Courier het instapmodel bij Ford Pro. De huidige generatie gaat al mee sinds 2014, maar krijgt eind dit jaar een opvolger, die Ford net voor het eerst getoond heeft. Qua uiterlijk is de nieuwe Transit Courier helemaal anders dan het uitgaande model, met een meer SUV-geïnspireerde neus. Zowel wat de algemene proporties betreft (met een meer uitgesproken tweevolumekoetswerk), als qua afmetingen schuift de Courier op in de richting van de huidige generatie van de Transit Connect, terwijl het wachten is op de aan de VW Caddy verwante nieuwe Transit Connect.

Praktischer

De nieuwe Transit Courier zal in het Roemeense Craiova gebouwd worden, op het onderstel van de Puma SUV. Hij wordt 18 cm langer dan het uitgaande model, voor een totale lengte van 4,33 meter en een breedte van 1,79 meter (excl. spiegels). Daardoor biedt hij onder andere 25% meer laadvolume, goed voor een totaal van 2,9 m³. Dankzij een hertekende achterophanging past er voortaan een europallet dwars in de laadruimte, en dankzij een laaddiepte van 1,8 meter kunnen er zelfs twee achter elkaar in. Een optioneel luik in het tussenschot zorgt ervoor dat de laadlengte vergroot kan worden tot 2,6 meter.

In het interieur voorziet Ford meer opbergruimte en een aantal praktische snufjes om het werk vlotter te laten verlopen, zoals bijvoorbeeld een uitklapbare tafel die uit het tussenschot tevoorschijn komt, om makkelijk te kunnen schrijven of op de computer te kunnen werken. Zoals bij de andere nieuwe Transit-modellen heeft Ford Pro ook hier gedacht aan connectiviteit, met een ingebouwde modem die aan de telematicasystemen van het merk gekoppeld is, en digitale schermen met draadloze Android Auto/Apple CarPlay functionaliteit. In de 100% elektrische Transit Courier krijg je standaard een digitale instrumentencluster en een 12 duim groot scherm, in de versies met verbrandingsmotoren is dat centrale scherm 8 duim groot.

Verbrandingsmotoren dit jaar, EV volgend jaar

De productie van de Transit Courier met een 1.0 liter EcoBoost benzine of een 1.5 diesel start eind dit jaar, maar Ford focust bij de onthulling vooral op de 100% elektrische versie van het model die vanaf eind 2024 op de markt komt. Dat wordt na de E-Transit en de E-Transit Custom de derde elektrische bestelwagen van Ford Pro. Veel technische details zijn er echter nog niet, maar we weten wel dat hij een 100 kW (136 pk) en 290 Nm sterke elektromotor krijgt en dat hij dankzij een snellaadcapaciteit van 100 kW DC in iets meer dan een half uur van 10 tot 80% opgeladen geraakt. Het rijbereik en de batterijcapaciteit houdt Ford voorlopig nog geheim, maar reken op een waarde van tussen de 40 en 50 kWh. De Transit Courier zal zo’n 700 kg kunnen vervoeren, terwijl het sleepvermogen van de elektrische versie 750 kg bedraagt, tegen 1.100 kg voor de versies met verbrandingsmotor.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo