Vrachtoverslag North Sea Port daalt

De overslag van zeevracht in de North Sea Port is in het eerste kwartaal van 2023 met 4% gedaald. De belangrijkste reden? De daling van de vloeibare bulk.

Deze daling is de eerste in meer dan twee jaar. Meer concreet: in het eerste kwartaal van 2023 hebben de bedrijven in North Sea Port 17 miljoen ton zeevracht overgeslagen. Ten opzichte van dezelfde periode in 2022 is dit een daling van 4%. Droge bulk houdt stand (+1% tot 9,5 miljoen ton) maar vloeibare bulk daalt (-13,9% tot 3,6 miljoen ton), vooral petroleum- en chemische producten. De containeroverslag neemt af (-5,7%), evenals de roro (-8,5%) en stukgoed (-4,1%). Ook de overslag via de binnenvaart daalt met 6,7% tot 15,3 miljoen ton.

De geopolitieke omstandigheden zouden de oorzaak zijn van deze algemene daling. Rusland is nu de 7e handelspartner met 0,9 miljoen ton overgeslagen goederen. Voor de oorlog was Rusland de nummer één. Deze daling wordt echter opgevangen door extra overslag, voornamelijk uit Australië. Ook de handel met Oekraïne daalde met bijna een vijfde tot bijna 300.000 ton.

Polen werd de 15e handelspartner, met een groei van 184% tot 0,5 miljoen ton. Dit bevestigt dat graan uit Oekraïne via landen als Polen ook over water naar West-Europa komt. Hetzelfde verschijnsel doet zich voor bij Roemenië (+ 144% tot 0,1 miljoen ton).

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo