Webfleet klaar voor de nieuwe SMT2 tachograaf

Vanaf 21 augustus 2023 moeten nieuw geregistreerde vrachtwagens uitgerust zijn met een intelligente tachograaf van de tweede generatie (SMT2). Deze ontwikkeling, die deel uitmaakt van het mobiliteitspakket, heeft gevolgen voor aanbieders van telematicadiensten en Webfleet is van mening dat het er klaar voor is.

De SMT2 tachograaf (Smart Tachograph 2) biedt wagenparkbeheerders meer informatie en moet ook automatisch grensoverschrijdingen registreren, zodat de chauffeur niet bij de eerste de beste beschikbare parkeerplaats opnieuw hoeft te stoppen. Hij maakt gebruik van een satellietverbinding, een kortegolfcommunicatiesysteem en een open interface voor aanvullende diensten. Wat de veiligheid betreft, beschikt de SMT2 over nieuwe anti-sabotagemechanismen… maar de informatie die hij verzamelt kan door de politie op afstand worden gelezen. Bij een vaste controle kan het de activiteiten van de bestuurder over de laatste 56 dagen in plaats van 28 dagen controleren.

Het spreekt vanzelf dat aanbieders van telematicadiensten hun aanbod aan dit nieuwe apparaat hebben moeten aanpassen. Niemand wil terug naar de handmatige extractie van rij- en rusttijden bijvoorbeeld. “Telematica-oplossingen helpen wagenparkbeheerders niet alleen om aan de regelgeving te voldoen door externe gegevens te downloaden en diepgaande analyses uit te voeren, maar bevorderen ook de veiligheid en efficiëntie van chauffeurs door gedetailleerde rapporten over tachograafgegevens te verstrekken”, zegt Lucas Avink, Sales Manager bij Webfleet Benelux. “De tweede generatie intelligente tachograaf is zeer compatibel met moderne technologieën, waaronder Webfleet Tachograph Manager. Dankzij deze compatibiliteit kunnen wagenparkbeheerders tachograafgegevens eenvoudig gebruiken om de planning, routekeuze, veiligheid en naleving van de regelgeving te optimaliseren.”

Volgende stappen

  • Vrachtwagens die al zijn geregistreerd en uitgerust met een analoge tachograaf moeten tegen december 2024 overschakelen op SMT2,
  • Vrachtwagens die al geregistreerd zijn en uitgerust zijn met de eerste versie van de intelligente tachograaf moeten tegen augustus 2025 overschakelen op de SMT2,
  • Lichte bedrijfsvoertuigen van meer dan 2,5 ton voor internationaal vervoer moeten vanaf 1 juli 2026 zijn uitgerust met de SMT2.

Lees alles over Webfleet Solutions

Webfleet Solutions

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo