Zaak Agmaz / Luk Maz: de chauffeurs hebben gewonnen

Door de enorme media-aandacht voor de staking van de chauffeurs van het Poolse bedrijf Agmaz / Luk Maz hebben de chauffeurs hun zaak gewonnen, zij het gedeeltelijk. Zoals onze Duitse collega Eurotransport.de meldt, is de staking voorbij en hebben de chauffeurs hun achterstallig loon gekregen. 

De belangen van de Wit-Russische en Oezbeekse chauffeurs die werken voor de transportbedrijven van Łukasz en Agnieszka Mazur waren (onder andere) onder handen genomen door Edwin Atema van de Nederlandse stichting FNV. Op 27 april kreeg hij de werkgever zover dat hij zijn chauffeurs de ongeveer 100.000 euro betaalde die ze tegoed hadden. Sommige chauffeurs waren al betaald, maar de groep bleef bij elkaar tot iedereen was betaald. De chauffeurs hebben nu hun staking op de parkeerplaats Gräfenhausen bij Darmstadt gestaakt.

Voor één keer lijkt het erop dat de Poolse vervoerder door sommige van zijn klanten onder druk is gezet. En in dit geval hebben ook de Poolse autoriteiten ingegrepen, want er zijn controles uitgevoerd op het hoofdkantoor van Agmaz / Luk Maz. Het blijkt echter ook dat de chauffeurs niet in loondienst waren, maar als zelfstandigen op door de vervoerder ter beschikking gestelde vrachtwagens reden. Volgens sommigen maakt deze situatie hen tot schijnzelfstandigen, aangezien zij hun opdrachten ontvingen van de onderneming die hen het voertuig ter beschikking stelde. Wordt vervolgd…

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo