Peter Brock: “Transporteurs willen overschakelen naar elektrische vrachtwagens”

“Er is zeker iets aan het bewegen.” Dat zei Peter Brock – CEO Daimler Truck Belux – op de Journ.e-dagen waar transporteurs konden kennismaken en rijden met de elektrische vrachtwagens van Mercedes-Benz. “Je voelt duidelijk een bewustwording bij de transporteurs en de wil om naar elektrisch over te schakelen als het rendabel is.”

Daimler Truck organiseert de Journ.e-dagen in vijf Europese landen waaronder België. Op de Droneport van Sint-Truiden konden de klanten er niet alleen rijden met de nieuwe elektrische Actros en Econic maar ook kennismaken met de techniek en met de stand van zaken op wettelijk en praktisch vlak. Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters (Open Vld) kwam langs.

“Iedereen voelt hier het comfort van de elektrische vrachtwagen, de stilte en de acceleratie”, zegt Peter Brock. “Maar om elektrisch transport ook rendabel te maken moet de TCO voor de transporteurs kloppen, moet er voldoende laadinfrastructuur zijn en moet ons netwerk genoeg elektriciteit kunnen leveren.”

Geen kilometerheffing voor elektrische vrachtwagens

Daimler Truck is ambitieus voor de omschakeling. Zo zou over 7 jaar – tegen 2030 – 60% van alle verkochte trucks elektrisch of fuel cell aangedreven moeten zijn. Tegen 2039 zou dat aandeel tot 100% moeten oplopen, zodat in 2050 geen enkele vrachtwagen van het merk op de wegen nog een verbrandingsmotor zou mogen hebben.

Om die ambitieuze plannen te realiseren zijn er nog drie pijnpunten: de hoge investeringskosten van elektrische vrachtwagens, de laadinfrastructuur en de elektrische capaciteit. Die bezorgdheden werden ook duidelijk gemaakt aan minister Peeters. Zij wil bijsturen met incentives zoals een premie tot 40% voor elektrische vrachtwagens en met de afschaffing van de kilometerheffing voor elektrische vrachtwagens vanaf 2024.

“Maar om elektrisch rijden rendabel te maken, zullen ook de verladers meer moeten betalen aan de transporteurs die emissievrij rijden”, zegt Peter Brock. “Zoals dat nu in Nederland al gebeurt.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo