Quantron begint met leveringen van vrachtwagens op waterstof

De Duitse fabrikant Quantron heeft zijn eerste vijf brandstofceltrucks aan een klant geleverd. De serieproductie van de eerste twee modellen is nu begonnen.

Quantron heeft samen met brandstofcelspecialist Ballard Power Systems een reeks trucks op waterstof ontwikkeld, waarvan de eerste twee nu op de markt zijn: de QLI FCEV en de QHM FCEV. De QLI FCEV is gebaseerd op een Iveco Daily 40C waaraan een 150 kW elektromotor is toegevoegd die wordt aangedreven door een 45 kW brandstofcel. Volgens de fabrikant heeft hij een maximaal bereik van 450 kilometer. Zijn MTM is 4,2 ton en zijn leeggewicht (zonder opbouw) is 1.457 kg. Er is een enkele wielbasis (4100 mm) beschikbaar.

De QHM FCEV is gebaseerd op een MAN TGS of TGX 4×2, waarvan de voorkant is gewijzigd door de toepassing van een iets prominentere grille. Mechanisch maakt hij (net als Mercedes-Benz) gebruik van een elektrische aandrijfas met een vermogen van 420 of 550 kW. Er zijn twee typen brandstofcellen beschikbaar (120 of 240 kW) en met een tank van 54 kg waterstofgas (bij een druk van 700 bar) is Quantron ervan overtuigd een actieradius van 700 kilometer te kunnen halen.

Quantron (dat ook batterij-elektrische versies zal aanbieden) legt uiteraard de nadruk op de reikwijdte van zijn emissievrij gamma, evenals op de kortere tanktijden dan bij het opladen van een batterij (15 minuten voor de QLI FCEV en ongeveer 20 minuten voor de QHM FCEV). Maar een ander groot voordeel van de QHM FCEV is dat alle aandrijfcomponenten (inclusief de waterstoftanks) geïntegreerd zijn in het chassis en niet achter de cabine, waardoor het gebruik van een dergelijk voertuig veel flexibeler is.

Volgens Michael Perschke (CEO van Quantron AG) heeft het bedrijf al een orderboek en pre-orders voor 100 eenheden.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo