Luchthaven Kortrijk-Wevelgem test met cargodrones

Tijdens een demomoment op 22 mei vloog een DJI FlyCart op beperkte hoogte over de start- en landingsbaan van de luchthaven.

Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem (ILKW) installeerde een gloednieuw dronedetectiesysteem om de veiligheid van het vliegverkeer op en rond de luchthaven te waarborgen. Om dit nieuwe systeem te testen, sloot de luchthaven op woensdag 22 mei het bemand luchtverkeer even volledig af voor een aantal demotests met drones.

Drone West

POM West-Vlaanderen wil de provincie dé regio maken voor drone-innovaties. “In november 2023 ondertekenden we een overeenkomst met de nationale luchtvaartautoriteit Skeyes om de weg vrij te maken voor dronevluchten boven de Noordzee en tussen de regionale luchthavens Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Bovendien brengen we met Drone West elk jaar de dronesector in onze provincie bijeen. De vierde editie vindt binnenkort plaats op 11 juni in Oostende.”

Cargodrones

“We kunnen drones inschakelen voor de inspectie en bewaking van start- en landingsbanen en andere infrastructuur”, zegt Jean de Bethune. “Bovendien zien we vanuit Kortrijk-Wevelgem enorme opportuniteiten om ook met grotere cargodrones aan de slag te gaan. Het gebruik van dergelijke drones verhoogt de efficiëntie, veiligheid en operationele processen aanzienlijk. Concreet kunnen we hierbij bijvoorbeeld denken aan de distributie van de dringende reserve-onderdelen.”

Demomoment

Op 22 mei sloot de luchthaven Kortrijk-Wevelgem het bemand luchtverkeer even volledig af voor een aantal tests met drones. Dronebedrijf Droprise vloog vanuit een automatisch laad- en lanceringsplatform met een drone over en rond de luchthaven. Daarna vloog er een cargodrone over de luchthaven die een pakket tot maximaal 40kg kan vervoeren. De nieuw geïnstalleerde dronedetectieapparatuur van SkeyDrone registreerde al deze vluchten en stemde ze op elkaar af.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo