GSK, Yusen Logistics en MG Real Estate openen het grootste farma warehouse in Wallonië

Het heeft een oppervlakte van 40.000 m2 en is uitgerust met state-of-the-art technologie. Het is het nieuwe farmaceutische magazijn dat wordt beheerd door Yusen Logistics en is speciaal ontworpen om de vaccins van GSK te huisvesten. Investering: €50 miljoen.

Het Yusen Logistics Distribution Center, gelegen in Gembloux, werd gebouwd door MG Real Estate en zal producten van het farmaceutische bedrijf GSK huisvesten. Deze producten zijn grondstoffen en vaccins die zullen worden geëxporteerd naar meer dan 160 landen wereldwijd. Het centrum biedt plaats aan 42.000 pallets (waarvan 11.000 in koelruimtes bij – 5°C en bevroren bij – 25°C) over een hoogte van 16 meter. Voor de handling maakt het centrum gebruik van geavanceerde technologieën zoals autonome mobiele robots, AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en geautomatiseerde sorteersystemen op basis van het “goods-to-persons”-principe. Alle behandelingsmaterieel is van het merk Still. Dit alles zal de firma in staat stellen om één miljoen vaccins per dag te exporteren naar meer dan 160 landen (60% van de vaccins van de groep zal via Gembloux passeren). Het centrum zal 120 mensen tewerkstellen, waaronder GSK-medewerkers die verantwoordelijk zullen zijn voor het verpakken van de afgewerkte producten.

Het centrum zal worden aangedreven door 100% groene energie, met zonnepanelen die het hele magazijn bedekken. Het doel is om in 2025 volledig op hernieuwbare elektriciteit te draaien en in 2030 een netto positieve impact op de natuur te hebben. Het magazijn zal worden gecertificeerd volgens de BREEAM-norm. Bruno Jacques, Managing Director van Yusen Logistics Benelux-Duitsland-Noordelijke Landen & Zwitserland, beschrijft het centrum als “Yusens nieuwe vlaggenschip voor farmaceutische en medische logistiek in Europa. Voor Emmanuel Amory, Managing Director van GSK België, zal het centrum “een revolutie teweegbrengen in ons vermogen om miljoenen vaccins wereldwijd op te slaan en te exporteren. (…) Dit project toont ons engagement om het biofarmaceutische ecosysteem in België te versterken en Wallonië te positioneren als logistieke leider”. Het partnerschap tussen GHK en Yusen is het eerste in zijn soort in België, maar de GSK-groep werkt al samen met Yusen in andere landen zoals het VK. Ignace De Paepe, voorzitter van MG Real Estate, ziet deze ontwikkeling als “een belangrijke stap in onze expansie in Wallonië. (…) Ons doel is om meer brownfield sites en ultramoderne magazijnen te transformeren in Wallonië”. Willy Borsus, vicevoorzitter van de Waalse regering en minister van Economie en Onderzoek, wijst er ten slotte op dat “GSK met dit nieuwe logistieke centrum het biofarmaceutische ecosysteem in Wallonië versterkt en zijn positie als belangrijke speler in de biofarmaceutische sector consolideert. Het centrum zal vanaf de eerste week van juli operationeel zijn.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo