Krist Coorevits (Transport Herve): “Als vrachtwagenchauffeur moet je overal ogen hebben”

“Als vrachtwagenchauffeur moet je overal ogen hebben, zeker op plaatsen waar veel voetgangers en fietsers zijn.” Dat zegt Krist Coorevits, die al meer dan 20 jaar achter het stuur van een trekker-oplegger zit bij Transport Herve, het transportbedrijf uit Zulte dat tweede werd in de Truck Safety Award.

Als we hem interviewen heeft Krist de Truckersquiz nog niet gespeeld maar hij is wel van plan om het te doen. Hij gaat dagelijks de weg op met een nieuwe DAF XF gekoppeld aan een koeloplegger met twee temperatuurzones: een zone voor gekoelde voedingsproducten en een tweede voor de diepgevroren goederen.

Zijn nieuwe DAF is uitgerust met camera’s en heeft geen buitenspiegels meer en dat was wennen in het begin. Qua veiligheidsvoorzieningen zit er alles op en aan. “Al die camera’s en sensoren zijn goede hulpmiddelen”, zegt Krist. “Maar je kan als chauffeur toch maar best alles goed in het oog houden, want ook de techniek kan falen.”

Distributie

Krist zit in het distributiewerk en dat betekent iedere dag verschillende klanten aandoen. “Ik vertrek ’s morgens om 3 uur en doe meestal dezelfde regio”, zegt hij. “De kuststreek en soms ook Noord-Frankrijk. Het voordeel is dat ik de klanten goed ken en ook weet waar ik moet zijn om te laden of te lossen.”

Door dit werk komt Krist vaak in verkeerssituaties waar ook voetgangers, fietsers, brommers en auto’s zijn. “Gelukkig heb ik mijn camera’s om alles goed te zien”, zegt hij. “Want als vrachtwagenchauffeur moet je overal ogen hebben om alles in het oog te houden, zeker waar er veel voetgangers en fietsers zijn.”

Haaientanden

“Als iedereen een beetje zijn deel doet, zal het verkeer veiliger zijn”, zegt Krist. “Niet enkel automobilisten en vrachtwagenchauffeurs moeten goed de regels volgen, ook de zwakke weggebruikers zouden dat moeten doen. Zo zie ik vaak fietsers die de voorrangsregels niet respecteren en zonder stoppen doorrijden waar er voor hen haaientanden staan. Ik denk ook dat fietsen met een koptelefoon op je hoofd niet veilig is.”

Van automobilisten verwacht Krist dat ze wat meer geduld zouden hebben, bijvoorbeeld als je als vrachtwagenchauffeur je vier knipperlichten opzet omdat je een manoeuvre gaat uitvoeren om te laden of te lossen. “Je wil dan achteruitrijden en merkt dan dat er toch nog een automobilist is die er vlug wil tussenglippen. Zo heb ik al tientallen keren een ongeluk moeten voorkomen.”

Ook snel invoegen voor een vrachtwagen op een autoweg of nog gauw een afrit nemen, zijn zaken die camioneurs hinderen. “En de richtingaanwijzers niet gebruiken, zodat de andere weggebruikers niet weten wat je gaat doen”, vervolgt Krist. “Een beetje hoffelijkheid en begrip voor elkaar, lost al veel op.”

Inhaalverbod bij regen

Nieuwe verkeersregels hoeven er voor Krist niet bij te komen. “Als iedereen de regels zou volgen die er zijn, zouden we al veel veiliger verkeer hebben”, zegt hij. De verkeersregel waar Krist het moeilijk mee heeft is het inhaalverbod voor vrachtwagens als het regent. “Akkoord bij zware regenval”, zegt Krist. “Dan is dat ook gevaarlijk. Maar als het een beetje miezert en de wagen voor je rijdt veel trager, is het vervelend om daar achter te blijven.”

Als hij enkele dagen later deze tekst heeft nagelezen, heeft Krist de Truckersquiz al een keer gespeeld. Hij haalde 7/10 – net geen 8 omdat hij eerst niet door had dat je de vragen ook binnen een bepaalde tijd moet beantwoorden. 7/10 op de Truckersquiz is alvast voldoende om mee te dingen naar de individuele prijzen.

Wanneer mag je de bestuurderskaart uit de tachograaf halen tijdens een werkdag?

Wat zijn de mogelijke gevolgen als je zonder AdBlue valt, mag je in België een dashcam installeren in je truck en wanneer mag je de bestuurderskaart uit de tachograaf halen tijdens een werkdag? Voor het antwoord op die vragen kan je terecht op de Truckersquiz, een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) om de verkeerskennis van vrachtwagenchauffeurs op te frissen.

Je kan als chauffeur individueel meedoen of als bedrijf inschrijven zodat de collega’s het tegen elkaar kunnen opnemen. De hele maand juni zijn individuele prijzen te winnen met de Truckersquiz, zoals een professionele fotoshoot, een slip- en remcursus, hotelovernachtingen, tickets voor het Truckstar Festival, filmtickets en gadgets van de truckmerken. Bedrijven kunnen waardebonnen winnen voor een Dag Veilig Verkeer. Dan komt de VSV naar je toe met een programma op maat.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo