Manon Van Opdorp: “Een vrachtwagenchauffeur moet kunnen inschatten wat andere weggebruikers zullen doen”

In 2020 won Van Opdorp Transportgroep de Truck Safety Award en ook dit jaar werd de Nederlandse transporteur – met een filiaal in België – opnieuw onderscheiden. Veiligheid zit diep verankerd in het familiebedrijf, dat al sinds 1927 actief is. “Werk veilig of werk niet,” is het motto van directeur Manon Van Opdorp, en dit principe vormt de kern van hun bedrijfsvoering.

Schrijf je bedrijf in voor de Truckersquiz

Voor Manon Van Opdorp zijn er verschillende pijnpunten in de verkeersveiligheid die aangepakt moeten worden. Eén daarvan is de ongeduldigheid van verkeersdeelnemers. “Mensen zijn zeer gehaast in het verkeer, hebben een kort lontje en tonen weinig begrip voor elkaar,” zegt Van Opdorp. Deze problematiek komt dagelijks naar voren in het werk van hun chauffeurs. “Automobilisten begrijpen niet altijd dat remmen met een grote en zware vrachtwagen niet hetzelfde is als met een personenauto. Anticiperen en rekening houden met elkaar kan veel problemen voorkomen.”

Mobiele telefoons

Een ander significant probleem is het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. “Het toenemend gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden is zorgelijk”, merkt Van Opdorp op. “In de verkeersdrukte moet een chauffeur zijn volledige aandacht bij het verkeer hebben. Er mag geen afleiding zijn in de cabine. Het strenge beleid van de Belgische politie tegen het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur is dan ook zeer welkom.”

Bij Van Opdorp Transportgroep wordt veel nadruk gelegd op de opleiding van chauffeurs, waarbij aandacht wordt besteed aan de kwetsbaarheid van andere weggebruikers zoals voetgangers en fietsers. “Een vrachtwagenchauffeur moet niet alleen zijn eigen route volgen, maar ook kunnen inschatten wat andere weggebruikers zullen doen”, legt Van Opdorp uit.

Weekendrust

Vermoeidheid is een ander cruciaal aspect van verkeersveiligheid. “Er zijn regels omtrent rij- en rusttijden om ervoor te zorgen dat chauffeurs voldoende rust nemen”, zegt Van Opdorp. “Maar dat is niet genoeg. Wij monitoren de rij- en rusttijden en zorgen voor een goede sociale planning van de chauffeurs. De regelgeving kan echter beter. De huidige strikte regels zorgen ervoor dat chauffeurs soms op onveilige plekken moeten stoppen omdat ze hun rust moeten nemen.”

Grootschalige controles door de wegpolitie om te verzekeren dat internationale chauffeurs zich aan de weekendrust houden, worden door Van Opdorp als positief ervaren. “Verkeersregels zijn er voldoende, maar de handhaving daarvan is essentieel”, stelt Van Opdorp.

Naast goed opgeleide chauffeurs zijn ook goed onderhouden voertuigen essentieel voor verkeersveiligheid. “We zorgen ervoor dat het materiaal waarmee je werkt optimaal is en in goede staat verkeert”, zegt Van Opdorp. “En we investeren in de scholing van onze chauffeurs.”

Basisscholen

Preventie, educatie en bewustwording zijn cruciaal voor verkeersveiligheid, benadrukt Van Opdorp. “Daarom bezoeken we met onze vrachtwagens basisscholen om leerlingen bekend te maken met de dodehoekproblematiek.” Nieuwe technologieën maken vrachtwagens steeds veiliger, maar Van Opdorp waarschuwt dat dit chauffeurs niet mag verleiden om te veel op deze systemen te vertrouwen. “Ze moeten zelf voortdurend de controle behouden.”

Tot slot benadrukt Van Opdorp dat ook medeweggebruikers zich bewust moeten zijn van hun positie op de weg en hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Het is samen dat we moeten zorgen voor een veiliger verkeer. Om tot die bewustwording te komen, is het belangrijk dat we met vrachtwagens en chauffeurs scholen blijven bezoeken.”

Schrijf je bedrijf in voor de Truckersquiz

Mag je een dashcam installeren in je vrachtwagen?
Hoe ver moet je van een kruispunt parkeren met je vrachtwagen, wanneer mag je de bestuurderskaart uit de tachograaf halen tijdens een werkdag en mag je in België een dashcam installeren in je truck? Voor het antwoord op die vragen kan je terecht op de Truckersquiz, een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) om de verkeerskennis van vrachtwagenchauffeurs op te frissen.

Je kan als chauffeur individueel meedoen of als bedrijf inschrijven zodat de collega’s het tegen elkaar kunnen opnemen. De hele maand juni zijn individuele prijzen te winnen met de Truckersquiz, zoals een professionele fotoshoot, een slip- en remcursus, hotelovernachtingen, tickets voor het Truckstar Festival, filmtickets en gadgets van de truckmerken. Bedrijven kunnen waardebonnen winnen voor een Dag Veilig Verkeer. Dan komt de VSV naar je toe met een programma op maat.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo