Overeenkomst in Nederland over elektrische bestelwagens van 4,25 ton

Een aantal Nederlandse verenigingen en instellingen hebben een intentieverklaring ondertekend met de minister van IenW, met als doel de vrijstelling van het C-rijbewijs voor elektrische bedrijfsvoertuigen met een gewicht tussen de 3.500 en 4.250 kg te bestendigen.

Nederland was een pionier op dit gebied met de invoering van een ‘gedoogbeleid’, maar dit werd in december 2023 ondermijnd door het Openbaar Ministerie. Er werd slechts een verlenging van zes maanden (tot 1 juli 2024) toegekend, waardoor een groot aantal bedrijven die deze elektrische bestelwagens gebruiken in de knel kwamen… terwijl veel Nederlandse steden binnenkort leveringen met voertuigen met verbrandingsmotor zullen verbieden.

Het akkoord tussen de minister, de transportbrancheorganisaties en de RAI automobielfederatie bevat een aantal maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren in verband met de inzet van elektrische bestelauto’s van 4,25 ton:

  • het definiëren van opleidingsmodules (theoretisch en praktisch, samen minimaal vijf uur) voor het besturen van deze elektrische bestelwagens
  • chauffeurs aanmoedigen deze opleiding te volgen om in aanmerking te blijven komen voor de vrijstelling van het rijbewijs C
  • een register b

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo