PostNL België vrijgesproken, onderaannemers niet

De rechtbank in Antwerpen heeft PostNL vandaag op alle vlakken vrijgesproken in de zaak die de arbeidsauditeur drie jaar geleden tegen het bedrijf had aangespannen. Volgens de rechter voldoet PostNL aan de Belgische wet- en regelgeving en moet niet beschouwd worden als de werkgever van de bezorgondernemers. Ook zijn de bestuurders van PostNL België volledig vrijgesproken maar de onderaannemers werden veroordeeld.

PostNL is blij met deze uitspraak : “Sinds 2021 heeft de rechtszaak tegen PostNL België aanzienlijke impact gehad op zowel individuele medewerkers als de organisatie als geheel, vanwege de aard van de beschuldigingen en de voortdurende onzekerheid. Dit heeft de betrokkenen diep geraakt. PostNL heeft altijd aangegeven zich te houden aan wet- en regelgeving en daarmee vertrouwen gehouden in de bedrijfsvoering en samenwerkingen met partners, klanten en ondernemers. Nu en in de toekomst richt PostNL zich op het bieden van hoogwaardige e-commerce dienstverlening aan alle klanten in België en Nederland.”

De toon is duidelijk anders bij vakbond BTB-ABVV : “Deze uitspraak onderstreept nogmaals de nood aan echte “Safe Rates” wetgeving om de werknemers te beschermen! De huidige wetgeving biedt  onvoldoende bescherming aan de werknemers in de sector van de pakjesverdeling. In het systeem van Safe Rates worden er duidelijke minimumtarieven en normen vastgelegd voor alle transporten. Eerlijke lonen, veilige arbeidsomstandigheden en een gelijk speelveld worden zo gegarandeerd en gecontroleerd. Ze maken bedrijven aan de top van aanbestedingsketens verantwoordelijk voor het naleven van de normen en zorgen ervoor dat zij zich niet meer kunnen verstoppen voor wantoestanden in hun onderaanneming ketens. De uitspraak van de Antwerpse rechtbank komt ook op een belangrijk moment, aangezien de nieuwe postwet van Petra De Sutter op maandag 1 juli van kracht wordt. “Vanaf maandag moeten de minimumtarieven gerespecteerd worden. De effectieve impact op het terrein zal voor ons bepalen of de wet haar doelstelling haalt”, aldus Frank Moreels, voorzitter BTB.

De onderaannemers van PostNL daarentegen kregen een boete. Aangezien de rechtbank niet van oordeel was dat zij gedwongen waren om ‘wurgcontracten’ te tekenen, zijn zij het die de gevolgen moeten dragen van de talrijke overtredingen van de sociale wetgeving die in 2011 en 2022 in verschillende depots van PostNL werden geconstateerd.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo