Featured Video Play Icon

[VIDEO] Dit is het indrukwekkende hoogbouwmagazijn van Kris De Leeneer

Het is een gebouw om u tegen te zeggen, dit nieuwe, ultramoderne hoogbouwmagazijn van Kris De Leeneer pal naast de E17 in Lokeren. Het gebouw wordt gekenmerkt door zijn opslagruimte met een hoogte van 28 meter en biedt plaats aan 46.000 palletplaatsen. Op het domein van 4,2 hectare werd dus een gebouw opgetrokken van 28 meter hoog op een oppervlakte van 12.000 m². Binnenin werd er gekozen voor een geautomatiseerd opslagsysteem die voldoet aan de flexibiliteitsbehoefte van Kris De Leeneer.

Bouwfase
Willy Naessens fungeerde in dit project als general contractor en nam dan ook het gehele project voor zijn rekening, met uitzondering van de geautomatiseerde processen. Het volledig geautomatiseerd stockage systeem beschikt over 10 verdiepingsniveau ’s waarbij conveyors en shuttles volautomatisch de paletten in de hal stockeren en terughalen voor verdere verwerking. Exact een jaar geleden werd het project opgeleverd. Willy Naessens Group en Kris De Leeneer zijn uiteraard geen onbekenden voor mekaar! De bouwheer zette ook al de andere 2 gebouwen van Kris De Leeneer in Lebbeke en Dendermonde.

Automatisatie
Movu Robotics, de recente automatiseringsdivisie van de stow Group en op een steenworp van Kris De Leeneer, mocht als primeur op de 3PL markt het Movu Atlas-systeem installeren. Het systeem vormt het hart van het ultramoderne 12.000 vierkante meter grote distributiecentrum. Omdat het naast de snelweg ligt waar de grond duur is, koos Kris De Leeneer voor opslag in de hoogte om de voetafdruk van het gebouw te minimaliseren.
Movu ontwierp een systeem bestaande uit 28 meter hoge Atlas-stellingen met tien niveaus en een vloeroppervlak van 60 x 100 meter, voldoende voor 45.000 locaties. Pallets worden verplaatst met een vloot van 20 palletshuttles. Deze zelfrijdende robotdragers transporteren pallets over de rails van de opslagbanen en over de rails van de hoofdbaan die over de opslagbanen loopt. Movu WES software beheert het shuttle-verkeer en geeft orders door vanuit het warehouse management system (WMS) van KDL. Movu heeft ook een app geleverd waarmee geautoriseerde operators het systeem vanaf hun smartphone kunnen bedienen.

Met geïntegreerde in- en outbound zones, geavanceerde conveying technieken en mezzanines voor Value Added Services, biedt dit magazijn een naadloze goederenstroom, van opslag tot verzending. Ceratec installeerde 4 liften van 28m hoog, 2 rugzakliften in de voorzone, de uitvoer op 3 mezzanines en conveyors, draaitafels en een squeezer. De afdeling Electrical Installations van Ceratec verzorgde bovendien alle technieken in dit CO2-neutrale gebouw.

Nog een onmisbare schakel in het volledig geautomatiseerde magazijn is C&W Logistics. C&W is leverancier ván- én implementeert logistieke executie software met als core expertise WMS en WCS. De samenwerking tussen C&W Logistics en Kris De Leeneer loopt nu al enkele jaren. In een eerste fase werd het traditioneel magazijn in Dendermonde aangestuurd met het WMS van C&W om vervolgens het volautomatische magazijn in Lokeren te integreren. Een groot voordeel, want hierdoor waren de werknemers reeds vertrouwt met het systeem en liep de transitie vlot en soepel.

Hernieuwbare energie
Van binnen, gaan we naar buiten. Want op het dak installeerde Kris De Leeneer een indrukwekkend zonnepark met 2340 zonnepanelen van 570 Wp (Wattpiek). ESE Group was niet alleen installateur van deze zonnepanelen, het fungeert als een totaalintegrator van energiemanagement. ESE Group is een 100% Belgisch bedrijf, maar is ook gecertificeerd om installaties uit te voeren in Frankrijk. Uniek op de markt, en vooral interessant voor Belgische bedrijven die vestigingen in Frankrijk hebben.

De vloot
Naast deze state-of-the-art vestiging is Kris De Leeneer ook steeds pionier als het aankomt op transport. Eind 2023 bestelde het 40 nieuwe Scania’s met de Scania Super aandrijflijn én 2 elektrische exemplaren. Dit bovenop de bestaande vloot van 65 trekkers. De totale vloot zal zo bestaan uit 110 Scania’s.

De trailervloot van Kris De Leeneer bestaat grotendeels uit Schmitz Cargobull. De 59 S.KO COOL SMART trailers beschikken over een eigen koelgroep type D80. Deze trailers zijn standaard voorzien van het TrailerConnect®-telematicasysteem en zorgt voor transparantie en volledige documentatie van de koelketen.

Toekomst
Vandaag de dag is dit logistieke magazijn voor meer dan de helft bezet, waardoor er nog voldoende ruimte is voor nieuwe klanten. De site biedt daarnaast nog de mogelijkheid om de capaciteit in de toekomst te vergroten tot 75.000 pallets in totaal.

Een prestigieus project dat een samenwerking is tussen verschillende gerenommeerde partners:
Willy Naessens
Movu Robotics
Ceratec
C&W Logistics
ESE Group
Scania
Schmitz Cargobull

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo