MAN lanceert nieuwe 13-liter motor

Op de IAA-transportbeurs in Hannover presenteert MAN de nieuwe 13-liter D30-motor, die binnenkort het kloppend hart van zijn heavy-duty gamma zal vormen. Deze motor deelt zijn belangrijkste kenmerken met Scania’s Super-motor.

In combinatie met een nieuwe Tipmatic geautomatiseerde versnellingsbak met 14 versnellingen vormt deze nieuwe motor de Power Lion aandrijflijn. De D30 is het resultaat van een gezamenlijke ontwikkeling door de hele Traton-groep en vervangt de huidige D26- en D15-motoren. Hij levert een vermogen van 380 tot 560 pk, met een koppel van 2100 tot 2800 Nm. Met zijn XPI common rail injectiesysteem onder hoge druk (1.800 bar) en dubbele SCR uitlaatgasnabehandeling haalt hij een brandstofefficiëntie van meer dan 50%… net als de Scania Super waaraan hij verwant is. De ingenieurs van MAN hebben echter een specifiek mapping-systeem toegepast.

De nieuwe Tipmatic-transmissie is 60 kg lichter dan de huidige Tipmatic met 12 versnellingen en is net als de nieuwe reeks hypoïde assen bij MAN ontworpen. De TGS en TGX ‘modeljaar 2025’ krijgen ook een nieuwe CRB (Compression Release Brake) met een maximaal vermogen van 355 kW en een cutaway retarder met een maximaal remvermogen van 4.700 Nm (optioneel). Voeg daarbij een nieuwe generatie schijfremmen en enkele extra aerodynamische maatregelen en het resultaat is een trekker waarvan MAN belooft dat het brandstofverbruik 3,7% lager zal zijn dan dat van de huidige serie.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo