MAN roept trucks met D26 Euro 6c-motoren terug

Na een reeks branden met MAN-trucks die gebouwd zijn tussen 2016 en 2019 en uitgerust zijn met D26 Euro 6c-motoren, heeft MAN een grote terugroepactie gelanceerd. Euro 6d- en Euro 6e-versies van dezelfde motor worden niet getroffen.

Ongeveer 120.000 trucks en 5.000 bussen zijn uitgerust met deze motoren, maar het is vooral in Duitsland dat de afgelopen weken verschillende branden zijn gemeld: 170 in totaal, waarvan 18 alleen al in 2024. Volgens MAN zijn er verschillende mogelijke oorzaken, waaronder overmatige veroudering en verstopping van de motorolie, overschrijding van de toegestane snelheden, het binnendringen van koelwater in de motorolie, het gebruik van niet-goedgekeurde motoroliën of het gebruik van onderdelen zoals filters die niet voldoen aan de specificaties van de fabrikant. Dit zijn allemaal factoren die soms aan de klant kunnen worden toegeschreven.

Er is echter één specifiek kenmerk van deze generatie motoren dat veel van de storingen zou kunnen verklaren: er werden loodvrije lagers gebruikt om de motor in overeenstemming te brengen met de Euro 6c-norm. Deze lagers zijn gevoeliger voor vervuiling en olieveroudering. Als er geen gepland onderhoud is uitgevoerd, kan er schade optreden tussen 400.000 en 500.000 kilometer.

“Sinds eind 2022 heeft MAN de eigenaren van de betreffende voertuigen herhaaldelijk geïnformeerd en hen gevraagd passende maatregelen te nemen om schade te voorkomen en de robuustheid te vergroten. Als gevolg van de informatie aan klanten zijn er meer dan 60.000 metingen uitgevoerd in door MAN erkende werkplaatsen. Dit komt overeen met ongeveer 50% van de betrokken voertuigen. Voor de andere voertuigen op de weg hebben de werkplaatsen specifieke instructies gekregen over het belang van de oliekwaliteit. We hebben ook een preventieve vervanging uitgevoerd van een oliefilterdeksel dat mogelijk beschadigd was door verouderde olie. In het geval van bijzonder veeleisende gebruiksprofielen zijn de olieverversingsintervallen aangepast”, legt de fabrikant uit.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo