Eerder dit jaar, op donderdag 10 oktober, werd plechtig de Movu Robotics leerstoel toegekend aan hoogleraar Dino Accoto voor een looptijd van 4 jaar. In zijn toegepast onderzoek wil Accoto de nadruk leggen op hoe mens en robot kunnen samenwerken binnen de logistiek.
Wat is uw specifieke opdracht aan de universiteit?
Dino Accoto: Ik ben een professor, dus ik ben per definitie vrij om mijn onderzoek te kiezen. In Gent ligt er een focus op logistiek en daarom tracht ik nieuwe onderzoeksactiviteiten binnen de logistiek op te starten. Mijn achtergrond zit meer in de biomedische sector, dus ik zal vooral mijn expertise in mens-machine-interactie overbrengen naar de logistieke wereld.
Waarom is er nood aan nieuwe vormen van mens-machine-interactie?
D. Accoto: Het idee is om nieuwe robots te creëren die arbeiders kunnen helpen – door middel van AI bijvoorbeeld – maar zonder die mensen te vervangen. Dit om de kwaliteit van het werk te verbeteren en de productiviteit te verhogen. Zo creëer je een balans tussen de noden van de werknemer en die van het bedrijf.
Zonder de mensen te vervangen, zegt u. Waarom bent u daar zo zeker van?
D. Accoto: Technologie creëert jobs, zoals de geschiedenis ons leert. Mensen denken dat robots of computers mensen vervangen, maar dat is niet waar. Ze veranderen de focus en de aard van de jobs die beschikbaar zijn, maar er komen er meer bij.
Hangt de acceptatie van robots af van de cultuur? U heeft zowel in Amerika als in Azië ervaring opgedaan.
D. Accoto: Er bestaat onderzoek dat de graad van acceptatie afleidt van een aantal criteria. Gewoonlijk focust men op veiligheid, en dat is logisch omdat dat een basisvoorwaarde is. We willen niet dat de robot ons kwetst, slaat, of schade veroorzaakt.
Maar er is ook zoiets als psychologische veiligheid. Hoe voelt men zich bij een machine? Zo zijn er studies die aantonen dat mensen niet zelfzeker zijn om naast een machine te werken, en al helemaal niet als die de vormen heeft van een mens. Het ergste is wanneer de machine op jou afkomt. Een AGV die niet lijkt op een mens en die vanop een afstand werkt, daar voelt men zich comfortabel bij. Die reactie hangt niet af van de cultuur.
Ingenieurs welkom
Movu Robotics sponsort deze leerstoel, maar kan niet bepalen waarover het onderzoek moet gaan. Stefan Pieters (Chief Technology Officer bij Movu, rechts op de foto) verwelkomt wel sowieso geïnteresseerde studenten. Ingenieursprofielen kunnen vast en zeker bij Movu terecht. “In 2022 zaten we nog met 40 medewerkers, nu zijn dat er 400, waarvan de helft ingenieurs zijn. Honderd daarvan zitten in onderzoek en ontwikkeling. We hopen dat we bekendheid krijgen bij studenten en we bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om thesissen bij ons te schrijven,” aldus Pieters.