Hoe ziet het economische plaatje eruit voor 2025? ING ziet redenen voor voorzichtig optimisme. Dat mocht alvast blijken tijdens een bevlogen uiteenzetting door Philippe Ledent, senior economist bij ING, tijdens de Truck & Business Summit in Tubeke.
2025 dient zich aan als een jaar met uitdagingen, maar er zijn redenen om te vertrouwen op een gezonde groei, zo zou je de kernboodschap van Ledents betoog kunnen samenvatten. Een korte terugblik leert overigens dat 2024, in weerwil van een hardnekkig pessimisme bij economische actoren, een redelijk normaal jaar was qua economische groei. Geen grand cru, maar zeker ook geen crisisjaar.
Toepasselijk genoeg voor een publiek van professionals uit de transportsector gebruikt Ledent een statistiek uit het wegtransport om in te schatten hoe de Belgische economie er voor staat: er blijkt een opvallende correlatie te bestaan tussen het aantal vrachtwagenritten in de Antwerpse Liefkenshoektunnel en het ondernemersvertrouwen. In 2024 bleef de grafiek stabiel, een weerspiegeling van de weifelende houding van de economie in de eurozone.
Het inflatiespook mag dan bedwongen lijken, met grondstof- en energieprijzen die weer enigszins normale niveaus hebben bereikt, de grote risicofactor voor 2025 blijft het geopolitieke verhaal. In de VS is het uitkijken naar de wereldwijde economische gevolgen van president- elect Donald Trumps aangekondigde inflatie-voedende maatregelen als importtarieven, anti-migratiewetten en fiscale stimuli van de “eigen” economie (versus het deflatoire potentieel van verregaande deregulering). De Chinese markt sputtert omwille van een vastgoedbubbel. En dichter bij huis is het maar de vraag hoe het conflict in Oekraïne evolueert. En als we in België in 2025 een nieuwe regering hebben, zal die wellicht ook het besparingswapen bovenhalen.
In 2025 zal de economie niettemin weer groeien, meent Ledent. De consumptie zal weer aanzwengelen door de vervangingsvraag van cyclische goederen. In 2024 hielden veel consumentenn, murw door de inflatieschok van de voorgaande jaren en bang voor de evolutie van de arbeidsmarkt, de hand op de knip. Volgend jaar kan dat anders zijn. “De werkgelegenheid in de eurozone stijgt licht en de lonen stijgen inmiddels weer sneller dan de inflatie”, zegt Ledent. “We verwachten dat de consumptie in 2025 zal toenemen.” De verwachte economische groei bedraagt voro België en de eurozone 0.7 procent. Zeer bescheiden, een comfortabel groeiniveau zou 2.1% zijn, meent Ledent. 2025 wordt naar verwachting dus geen recordjaar, evenmin als het afgelopen jaar, maar er zijn redenen om optimistisch te zijn.