transport media logo
Featured Video Play Icon

[VIDEO] Kris De Leeneer – Eyecatcher langs de snelweg

Het is een gebouw om u tegen te zeggen, het nieuwe ultramoderne hoogbouwmagazijn van Kris De Leeneer. De specialist in Benelux-distributie koos voor automatisatie en pionierde door shuttles van Movu Robotics aan het werk te zetten.

De ondernemer herinnert zich nog hoe het in 2001 allemaal begonnen was met een bureau in zijn slaapkamer. Nu pronkt de naam Kris De Leeneer op de zijkant van een kolossaal magazijn dat langs de E17 is opgetrokken. “Het startte met het idee dat we wat te klein zaten,” vertelt de CEO van zijn gelijknamige bedrijf. “We zijn gaan kijken waar er opportuniteiten lagen – wat niet eenvoudig is in Vlaanderen gezien de grondschaarste – en toen kwam er grond vrij in Lokeren.”

Ruimte in de hoogte                   

Voor het ontwerp van dit imposante bouwwerk werd AAVO Architects aangetrokken. Het bureau had reeds de site van Barry Callebaut op haar palmares staan, iets verderop gelegen. “De laatste jaren hebben wij veel meegewerkt aan hoogbouwmagazijnen,”zegt architect Damien Van Oost. “Gezien de schaarste in België is een totale benutting van de grond zeer belangrijk.” Het gebouw bevat niet minder dan 46.000 palletplaatsen, wat er bijzonder veel zijn voor op een totale site van 4 hectare.

Drie mezzanines zijn mee in de constructie opgenomen. “Boven de vrachtwagens – die aan de laadkaaien gestationeerd staan – heb je gewoonlijk lege ruimte,” aldus Van Oost. “Maar in dit geval gaan de trucks onder het gebouw. Zo wonnen we 2.000 vierkante meter op de drie verdiepingen erboven.” De Leeneer wist er meteen raad mee: “Wij moeten toegevoegde waarde creëren en dat doen we door een aantal stappen voortaan in-house te brengen. We werken samen met een aantal maatwerkbedrijven die bij ons displays assembleren of etiketteren bijvoorbeeld. De transportflow die voordien bestond naar het maatwerkbedrijf en terug, die is weg.”

Shuttles in plaats van kranen

Binnenin het magazijn komen er voor de rest zeer weinig mensenhanden aan te pas, en dat omwille van de automatisatie. De keuze viel niet op kranen, maar op zogenaamde shuttles. Damien Van Oost: “Een groot nadeel van kranen is dat de puntlasten ervan – de belasting op de vloer – niet gering is, en dat de kosten voor het onderhoud hoog kunnen oplopen. We hebben gekozen voor robots, en dat was een echte revolutie.”

Die revolutionaire technologie komt uit de nabije omgeving, van bij Movu Robotics. “We zijn buren in hetzelfde industriegebied,” zegt Jos De Vuyst, zaakvoerder van zowel Movu als het moederbedrijf Stow Group. “Kris was een van de allereerste klanten in Belgie om specifiek met onze shuttles een magazijn te gaan automatiseren.” De oplossingen van Movu vallen onder de noemer van ‘low entry level automation’. “Voordien waren automatische magazijnen voorbehouden voor zeer grote bedrijven. Denk dan aan de Amazon’s van deze wereld. Met Movu willen we dit toegankelijk maken voor een middelgrote kmo. Dat kan dan gaan om 5.000 palletten, 10.000 palletten, of veel meer. We doen dit door altijd dezelfde producten en software te gebruiken. Dat maakt het systeem modulair en schaalbaar. Het is bijna zoals Lego. Je kan het magazijn groter maken, de throughput verhogen of verlagen door er meer of minder shuttles in te gaan plaatsen.”

De mogelijkheid om uit te breiden, daar is het ganse gebouw van Kris De Leeneer zelfs op voorzien. “Je ziet het als je van Antwerpen gaat naar Gent,” legt Van Oost uit. “Je ziet daar 4 zwarte stroken aan de zijkant. Dat zijn de doorgangen voor het systeem van de robots die verder kunnen lopen naar de uitbreiding.”

Met oog op duurzaamheid

Hoe presteert dit bouwwerk op vlak van duurzaamheid? “We hebben een gebouw geplaatst dat beantwoord aan de benodigde temperatuur vanbinnen, omwille van de chocolade die opgeslagen wordt,” zegt Van Oost. “Het is volledig gebouwd in beton – betonnen dak, betonnen wanden – zodat wij werken op de inertie van het gebouw. Zo krijg je maximaal een schommeling van een halve graad hoger of lager. Je moet ook weten dat het gebouw 27 meter hoog is, wat zorgt voor enorm veel windopvang. Beton zorgt ervoor dat het stevig is, en al dat beton kan een tweede leven krijgen.”

De robots van Movu zijn op hun beurt energiezuinig, volgens De Vuyst. “Door het feit dat we shuttles gebruiken die op batterijen werken – en geen kranen – verbruikt de oplossing veel minder energie. Waarom zou je een kraan gebruiken, die 15 ton weegt, om een pallet van 1 ton te vervoeren van hoog naar laag of van links naar rechts, als je dat kan met een shuttle die 300 kg weegt? Op dat vlak is het energetisch een zeer interessante oplossing.”

Kris De Leeneer wijst op het feit dat er gekozen is voor een duurzame optie door in de hoogte te bouwen. “Stel dat wij hetzelfde aantal palletten in een traditioneel magazijn hadden willen plaatsen, dan hadden we 4 keer zoveel grond moeten innemen. Qua duurzaamheid is dat het belangrijkste, denk ik.”

_

La Vue

In het gebouw werd zowaar een evenementenruimte geïntegreerd die de naam La Vue meekreeg. “Dat is een enorm succes,” zegt Kris De Leeneer. “We hebben wekelijks 2 à 3 events. Je leert ook  ondernemers op een andere manier kennen en je hebt zo eens tijd om met elkaar te praten. Dat schept een band.”

_

Dit gesprek vond plaats tijdens de opname van de Logistics Podcast op 16 oktober 2024. Het is ook te beluisteren via Spotifyhttps://open.spotify.com/episode/49bAllByo9V18tWmtEMxRL?si=_MGdSLW2S1WsDEzTYpmH7w

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.