transport media logo

Group-GTS – Groen mag ik hopen…

Group-GTS, de winnaar van de Green Truck Award 2024, heeft nog voor de elektrificatie van zijn vloot eerst werk gemaakt van zijn operationele processen (onder meer door het aantal niet-productieve kilometers te verminderen). Dit wil echter niet zeggen dat de voertuigen op zich geen bijdrage leveren aan de CO2-impact van de Limburgse onderneming.

Group-GTS is een familiebedrijf van de derde generatie die momenteel wordt gerund door Ben Geybels. Het respect voor het verleden als solide basis voor de toekomst, is hier allesbehalve een loos begrip. “De twee vorige generaties hebben mij gevormd om verder te gaan op hun elan en mijn doelstelling is om aan de volgende generatie een duurzamere onderneming te geven”, zegt CEO Ben Geybels.

Specifieke Business Unit

Duurzaamheid is voor hem geen bedreiging maar eerder een opportuniteit om te investeren: “Als je duurzame oplossingen aanbiedt, doe je het beter dan de concurrenten die dit niet doen. Het is een beweging die we in 2019 hebben ingezet, nog lang voordat de overheden, de banken of de verzekeraars bezig waren met duurzaamheid. In 2021 hebben we ons voor het eerst doelstellingen opgelegd over de vermindering van de CO2-uitstoot.”

Dit gebeurt onder de vorm van de business unit Sustainability & Solutions die door Group-GTS in het leven werd geroepen. Deze unit krijgt dezelfde aandacht als de andere takken binnen het bedrijf (containertransport, conventioneel transport, koeltransport en opslag). Het bedrijf legde nauwkeurige doelstellingen vast (zie tabel) en maakte in dezelfde beweging ook een actieplan op. Group-GTS publiceert jaarlijks een duurzaamheidsrapport, dat gepaard gaat met een jaarlijkse investering van 40.000 euro! “We hebben onze eigen CO2-berekeningstool ontwikkeld, waarmee we al onze klanten op maandbasis een gedetailleerd rapport kunnen overhandigen over onze uitstoot voor hun rekening”, zegt Ben Geybels. “Deze tool zal nog verfijnd worden om in overeenstemming te brengen met de CSRD-normen.”

Modal shift

De vraag is hoe zich dit in de praktijk vertaald? Group-GTS is begonnen met sommige trafieken te verschuiven naar alternatieve transportmodi. “Picanol is een goed voorbeeld”, vertelt Ben Geybels. “Sinds 2019 zetten we LNG-vrachtwagens in voor hun transporten. In 2023 hebben we een project rond modal shift gelanceerd voor de organisatie van hun transporten tussen de fabriek in Ieper en de Haven van Antwerpen. Hiervoor maken we nu gebruik van de waterweg. Het aantal containers die we over het water vervoeren, neemt steeds meer toe en sinds november van 2023 hebben we nu ook een klant voor wie we het transport via het spoor doen.”

Group-GTS heeft ook de dispatching aan het werk gezet om de goederenstromen beter te combineren, eventueel door met andere transporteurs samen te werken. Ben Geybels geeft toe dat er nog veel ruimte is voor verbetering, omdat de onderneming bijvoorbeeld niet altijd een impact heeft op factoren als hoogdringendheid of alternatieve bestemmingen zonder intermodale aansluitingen. “Het is de bedoeling om elk jaar een beetje beter te doen!” Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een eerste ecocombi in te schakelen, maar de administratieve procedure neemt veel te veel tijd in beslag (wat blijkbaar de gewoonte is in Vlaanderen).

“Net als onze veiligheid en kwaliteit, zal ook duurzaamheid standaard worden.”

(Ben Geybels, CEO)

LNG en HVO

En dan komen we uit bij het wagenpark. Group-GTS was één van de eerste bedrijven die resoluut de LNG-kaart trok en momenteel beschikt het over zestien voertuigen van dit type. Sinds de crisis met de torenhoge gasprijzen, worden deze voertuigen voortaan ingezet op kortere trajecten dan vroeger.

Het gebruik van HVO wordt geval per geval bekeken met elke klant. “In 2023 hebben we 1,3 miljoen liter HVO aangekocht, wat neerkomt op 18% van ons totaal brandstofgebruik. Hierdoor hebben we bijna vier ton CO2 uitgespaard”, zegt Ben Geybels.

Met de aankoop van één en daarna nog één elektrische terminaltrekker van Terberg, heeft Group-GTS ook zijn eerste elektrificatie-stappen gezet. De onderneming uit Limburg was één van de eersten om deze voertuigen in België te gebruiken en is van plan om nog een derde exemplaar aan te kopen. Het bedrijf is van oordeel dat de reële bruikbare autonomie van elektrische vrachtwagens nog te weinig is voor het wegvervoer, maar het zou kunnen dat ze binnenkort wel hun intrede zullen doen in de vloot. 

Group-GTS in het kort

  • Aandelen: 100% in handen van de familie Geybels
  • Hoofdzetel: Tessenderlo
  • Omzet: 91,2 miljoen euro (2023)
  • Personeel: 208 + 285 chauffeurs in onderaanneming
  • Wagenpark: 219 trekkers, 900 opleggers en aanhangwagens

Milieudoelstellingen

t.o.v. 2021 2025 2030
Totale reductie CO2-uitstoot 25% 40%
Lege kilometers onder 4 % onder 4 %
Aandeel multimodaal 10% 15%
Aandeel alternatieve brandstoffen 25% 35%

 

 

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.