Het is niet zo dat Handico Trucking van vandaag op morgen de voordelen van digitalisering heeft ontdekt, maar de inspanningen (en investeringen) kwamen in de voorbije maanden in een stroomversnelling. Zo heeft artificiële intelligentie haar intrede gedaan in de dagelijkse werking van de onderneming.
Handico Trucking is een filiaal van de Herfurth Group, maar het bedrijf heeft een duidelijk Limburgs accent aangezien het in Lanaken is gevestigd. Gino Withofs is er algemeen directeur en minderheidsaandeelhouder.
Head of Digital Development
“Enkele jaren geleden vroegen we aan onze klanten waarom ze voor ons kozen. De snelheid waarmee we hen informatie kunnen geven, stond vaak bovenaan de lijst. We hebben dan maar beslist om hier ons USP (unique selling proposition, red) van te maken. Om het verschil te maken op de markt streven we naar een perfecte link met onze klanten. Dit proces verloopt in vier stappen: de data bij de bron verzamelen, deze centraliseren in de cloud en ze beschikbaar maken voor de klant via een API of via het portaal van de klant. Het ultieme doel is om aan datamining te doen en voorspellende analyses te maken, waardoor we onze efficiëntie kunnen verhogen”, zegt Gino Withofs.
In dit verband creëerde hij de functie Head of Digital Development. Deze job werd toevertrouwd aan Javier Baez Garcia. De teams van Handico Trucking zijn eraan begonnen met de migratie van al hun processen in een Microsoft Azure-cloud, met een uitgesproken focus op de beveiliging van de gegevens. De gebruikers zijn verplicht om een authenticatie te doen in verschillende stappen en het is ook absoluut nodig dat de toegang tot de cloud met een grote regelmaat gecontroleerd wordt. Ondanks al deze voorzieningen, behoort een menselijke fout altijd tot de risico’s waardoor er terecht veel tijd wordt besteed om elk personeelslid permanent op te leiden.
Gino Withofs (Managing Director) en Javier Baez Garcia (Head of Digital Development).
Een ‘revolutionair’ nieuw TMS
Het kloppende hart van de onderneming is het nieuwe TMS, dat door Qargo werd ontwikkeld. Het nam de plaats in van TAS-TMS. Dit transportbeheersysteem wordt aangevuurd door artificiële intelligentie: Qargo is in staat om niet-gestructureerde gegevens uit de bestellingen te structureren. Op die manier is de behandelingstijd van binnenkomende orders spectaculair gedaald.
Om de bestellingen te automatiseren, werd ook gedacht aan andere oplossingen, waaronder RPA (Robotic Process Automation), maar die leken al snel te moeilijk om te implementeren en te onderhouden.
De overstap naar Qargo heeft er ook voor gezorgd dat klanten nu in realtime zicht hebben op de geschatte tijd van aankomst (ETA). Dit verloopt via het portaal van Handico Trucking. De andere processen werden ook gedigitaliseerd: eCMR via Collect + Go indien mogelijk, het beheer van de chauffeurs via Transics TX Social, het inlezen van aankoopfacturen en zelfs prijsoffertes via het portaal.
Het Digitrans-systeem werd effectief ontwikkeld om een ‘type ahead’-functie aan te bieden. Hiermee kan de gebruiker (een klant bijvoorbeeld) op een gestructureerde manier de velden van een prijsaanvraag invullen. Met TMS Qargo is het mogelijk om alle onderdelen van een prijsofferte te integreren. Dit kan vervolgens ter validatie worden voorgelegd aan elke commerciële medewerker. Dit levert veel tijdswinst op waardoor de commerciële afdeling meer tijd kan spenderen aan de commerciële relatie met hun klanten.
Artificiële intelligentie wordt ingeschakeld om minder lege kilometers te rijden.
Ruimte voor verbetering
De digitale infrastructuur van Handico Trucking is volledig operationeel momenteel, maar Gino Withofs is er zich van bewust dat het nog moet evolueren. De keuze voor Qargo is cruciaal in dit verhaal. Javier Baez Garcia: “Het is een revolutionair TMS dat voor veel opschudding heeft gezorgd binnen de sector, precies omdat het permanent kan worden bijgestuurd. Dit komt perfect overeen met onze visie.”
Eén van de nieuwe projecten gaat over de vermindering van lege kilometers. “Als we de capaciteit van onze onderaannemers beter in kaart kunnen brengen, wordt het mogelijk om de piekmomenten efficiënter te beheren. Bij een ander project is het de bedoeling om een allesomvattende analyse te maken van de lege kilometers tussen de verschillende trajecten, om op die manier de ‘hot spots’ te identificeren op de kaart. Dankzij deze informatie zullen we in staat zijn om onze commerciële inspanningen beter te coördineren, wat voor een stijging van onze verkoop en onze winst zal zorgen”, zegt Gino Withofs.
Handico Trucking in het kort
- Filiaal van de Herfurth Group
- Specialiteit: containervervoer
- Personeel: 18
- Vloot: 6 voertuigen + 88 onderaannemers, 97 opleggers
- Omzet: 13,15 miljoen euro (2023)
- ICT-investeringen: 160.000 euro (2023)
Meer info over het digitaliseringsproject van Handico Trucking?