‘Une ardeur d’avance’ (geestdrift om vooruitgang te boeken) is de slogan die de provincie Luxemburg zich jaren geleden heeft aangemeten. De slogan is onlosmakelijk verbonden met het gepixelde groene everzwijn langs de autosnelwegen E411 en E25. Het everzwijn is verdwenen maar de slogan is gebleven en komt bovendien perfect overeen met de waarden van Sud Fresh, de eerste Waalse Transporteur van het Jaar sinds 2011. De onderneming is niet toevallig in… de provincie Luxemburg gevestigd.
Sud-Fresh is vandaag de dag de verpersoonlijking van een groep die bijna 300 personen tewerkstelt en voluit de strijd aangaat met de grote jongens uit het transport onder geleide temperatuur.
Uiterst flexibel
De hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in Aubange, aan de grens tussen België, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg. In Rhisnes, ten noorden van Namen, is er nog een tweede vestiging. Op elke site is er zowel een magazijn onder geleide temperatuur als een vertrekbasis voor de transportactiviteiten. Het zou echter verkeerd zijn om de activiteiten van Sud Fresh in het vakje te steken van transport en logistiek in de Benelux en elf Franse departementen.
“Vandaag zitten we in de fase dat we onze klanten begeleiden met een steeds complexer wordende dienstverlening. Hierbij gaat het over alle stappen van productie tot levering bij de klant. De service bestaat niet alleen uit gekoeld transport en opslag van verse en diepgevroren producten, maar ook uit voorraadbeheer, kwaliteitscontrole en staalnames”, vertelt CEO Vincent Gaillard. Sud Fresh biedt ook retourlogistiek aan, waarmee het niet alleen lege kilometers vermijdt maar ook extra diensten levert aan de klanten. Bijvoorbeeld bij terugroepacties van sommige producten.
Vincent Gaillard pakt graag uit met een typisch voorbeeld waarbij Sud Fresh wist te beantwoorden op een dringende vraag van een klant: “In 2020 was er een klant die zijn volumes wou verminderen door zelf een magazijn te bouwen. We maakten van deze uitdaging een opportuniteit door de klant ervan te overtuigen dat we aan zijn vraag tot nabijheid konden voldoen door de verse en diepgevroren producten op dezelfde site op te slaan. De klant was niet meteen mee in dit verhaal, maar raakte overtuigd na een bezoek aan onze site in Namen, waar we al ervaring hadden opgedaan met gelijkaardige installaties.”
In plaats van een opslagplaats te bouwen voor die bepaalde klant, begon Sud Fresh met de aanleg van een nog groter magazijn om ook andere klanten te bedienen. Dit magazijn zit vol ondertussen…
Het wagenpark van Sud Fresh telt bijna 150 motorvoertuigen.
100% intern
Eén van de belangrijkste troeven van Sud Fresh is dat alles intern wordt geregeld. Aangezien de onderneming 24/7 werkt, is dit een behoorlijke uitdaging. Zo moet elk personeelslid bijvoorbeeld twee verschillende functies kunnen invullen.
“Onze vloot is opgebouwd in functie van het grootst mogelijke volume”, zegt Vincent Gaillard. “Op die manier kunnen we snel en zonder problemen inspelen op onverwachte situaties en kunnen we klanten met bijkomende volumes makkelijk bedienen.”
Een dergelijke service gaat vanzelfsprekend gepaard met meerkosten, die gecompenseerd worden door een perfect draaiende organisatie. Dit betekent dat Sud Fresh veel investeert in planningsystemen, in de efficiëntie van het distributienetwerk en in IT-systemen in het algemeen. “We doen dit om het welzijn van ons personeel te garanderen. Het is niet de bedoeling om onze mensen met een overdreven workload op te zadelen. Om flexibeler te zijn en bijkomende volumes op te vangen, moeten we het dus van onze efficiëntie hebben” zegt Vincent Gaillard.
Maar vroeg of laat komt er toch een dag dat de infrastructuur op zijn limieten botst. “Onze opslaginfrastructuur zit al vol tot in 2031. Vandaar dat we hebben beslist om een nieuwe gigantische diepvries te bouwen naast ons bestaande gebouw in Namen. We beschikken over voldoende grond om een gebouw van 6.000 m² op te trekken. We zullen nu ook meer in de hoogte bouwen, tot 21 meter hoog, om op die manier tot 10.000 extra palletplaatsen te creëren”, zegt Vincent Gaillard.
“We zijn het aan onszelf verplicht om te blijven groeien omdat dit marktsegment de voorbije twee jaar sterk is toegenomen.” Voor Vincent Gaillard gaat het hierbij niet zozeer over een kritieke grootte, maar eerder over een positionering op de markt: “We kunnen volledig voldoen aan de eisen van onze klanten, ze realiseren vanuit onze eigen kracht en in dezelfde adem de flexibiliteit van een familiebedrijf garanderen, met zeer korte beslissingslijnen.”
Het professionele karakter van Sud Fresh heeft alvast de Duitse kanjer Dachser kunnen overtuigen, want het Waalse bedrijf werd opgenomen in het European Food Network.
Volvo Trucks is het best vertegenwoordigd in de vloot.
Elektrische vrachtwagens over twee jaar
Heeft Sud Fresh ook al plannen om in te spelen op de grote veranderingen die gepaard zullen gaan met koolstofvrij transport? “Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame ontwikkeling maken deel uit van ons DNA. Daarom moet Sud Fresh de weg opgaan van hernieuwbare energie en zijn steentje bijdragen om de CO2-uitstoot om te keren en te verminderen”, luidt het antwoord van Vincent Gaillard. Sud Fresh staat trouwens op het punt om een tweede ster te behalen binnen het Lean & Green-programma van Logistics in Wallonia, maar daar zal het niet bij blijven.
Vincent Gaillard is met andere woorden van plan om in de loop van de komende twee jaar, zijn eerst elektrische vrachtwagens in te zetten: “Onze diepvriezen verbruiken gigantisch veel energie. Dankzij de zonnepanelen op ons dak dekken we de helft van ons verbruik in de zomer en tussen 30 à 35% op andere momenten. Er zijn twee opties om ons aandeel aan hernieuwbare energie te vergroten. Het eerste waar ik aan denk, zijn kleine windmolens met horizontale wieken. Deze zouden complementair zijn met onze zonnepanelen omdat ze beide niet op hetzelfde moment hun maximale rendement zouden halen.”
De eerste analyses tonen echter aan dat het zuivere financiële rendement van een dergelijke investering minder snel haalbaar is in vergelijking met zonnepanelen. Eén van de alternatieve pistes is dat Sud Fresh zonnepanelen zou installeren op de muren van de magazijnen, met als extra voordeel dat deze panelen de warmte op de geïsoleerde muren zouden opnemen. De vrachtwagenparking zou ook kunnen uitgerust worden met in de hoogte geplaatste panelen en een systeem van tijdelijke elektriciteitsopslag behoort ook tot de mogelijkheden. Op die manier zouden de toekomstige elektrische trucks kunnen laden. In afwachting biedt Sud Fresh aan zijn klanten de mogelijkheid om HVO te gebruiken in plaats van fossiele diesel.
“Extra volumes proberen we op te vangen met onze efficiëntie.”
Sud Fresh in het kort
Opmerking: onderstaande gegevens zijn van toepassing op de volledige groep, met name Sud Fresh, Jekatrans, City-Trans, DFD, Webtrans en Vision-Action.
- Hoofdzetel: Aubange
- Specialiteit: transport en logistiek van producten onder geleide temperatuur in groupage (50% van de omzet), dedicated transport (40%) en opslag (10%)
- Personeel: 297 personeelsleden, waaronder 242 chauffeurs
- Vloot: 85 trekkers, 59 bakwagens, 9 lichte bedrijfsvoertuigen, 104 opleggers
- Omzet: 39,7 miljoen euro (2023)
- Brutomarge: 24,7 miljoen euro (2023)
- Investeringen: 13,8 miljoen euro (2023)
“Engageer u om de sector te verdedigen!”
Naast zijn functie van CEO van Sud Fresh, is Vincent Gaillard ook heel actief in de verdediging van het beroep. Hij is niet alleen bestuurslid van Febetra, maar ook van het Sociaal Fonds. “In navolging van mijn eerste zakenpartner Yvan Jemelka, die ons veel te vroeg heeft verlaten in 2008, ben ik er al meer dan 25 jaar mee bezig. Ik doe het niet alleen uit passie maar ook uit noodzaak voor de sector. Sta me toe om een oproep te doen bij jonge transporteurs: als u wil dat uw belangen worden verdedigd, engageer u dan in de beroepsverdediging!”