Groupagespecialist Trans Europe Express (ook bekend als TEE Group) won de Truck Safety Award met een overtuigend maar eerlijk dossier: directeur Vincent De Schrijver weet dat de weg naar perfecte veiligheid nooit eindigt.
Wanneer een jurylid het dossier van een kandidaat voor de Truck Safety Award onder ogen krijgt, zijn er van die zinnen die een plezier zijn om te lezen. In het dossier van TEE Group ontdekken we het volgende: “Onze inzet voor veiligheid reikt verder dan het naleven van voorschriften. Veiligheid is niet alleen een voorwaarde voor succes, maar ook een bron van kracht en veerkracht. Het is een kernwaarde die ons leidt bij alles wat we doen.” Om te weten te komen of dit meer is dan een mooie, holle frase, gingen we praten met directeur Vincent De Schrijver, die verantwoordelijk is voor het wagenpark en de veiligheid.
Heel veel preventie
“Ik werd me al heel vroeg bewust van een goede beveiliging”, zegt hij. “Ik was chauffeur in onderaanneming voor een Zweeds bedrijf. Ik nam vaak de veerboot en je kon gewoon niet aan boord komen als alles niet goed vastzat.” Later volgde Vincent De Schrijver een opleiding tot preventieadviseur. “De aanwervingsprocedures zijn erg streng bij TEE Group. Het begint altijd met een theorietoets over de basisbeginselen, waarvoor je moet slagen voordat je een praktijktest mag uitvoeren. Welnu, ik kan je vertellen dat slechts drie van de tien kandidaten voor dit theorie-examen slagen. Het spreekt voor zich dat de sector na de bankencrisis van 2008/2009 een beroep ging doen op goedkopere chauffeurs uit Oost-Europa, maar zij hebben niet dezelfde opvatting over veiligheid als wij. Er heerst een zekere nonchalance rond dit thema, wat het erg moeilijk maakt om hun bewustzijn te vergroten. Tegenwoordig geven de meeste bestuurders blijk van misplaatst zelfvertrouwen… tot de dag dat ze een fout maken.”
Maar hoe vergroot je dat bewustzijn, zowel bij je eigen personeel als bij onderaannemers? “Ik geef ook cursussen als onderdeel van Code 95. We moeten het bijvoorbeeld hebben over het fysieke en morele leed dat je bij een ongeval kunt veroorzaken. Dit is een boodschap die aanslaat, maar je moet hem wel blijven herhalen.”
Bij TEE Group gaat de bijscholing daarom verder dan het strikte kader van Code 95. Zo voorzien we een chauffeur-begeleider voor alle nieuwe chauffeurs, regelmatige thematische actieplannen en een intensieve analyse van de gegevens omtrent ecorijden die door de Transics-boordcomputer worden doorgestuurd. “Hierdoor kunnen we het rijgedrag van de bestuurder vrij nauwkeurig beoordelen”, aldus Vincent De Schrijver. Hij weet echter dat er altijd ruimte is voor verbetering. Vanaf volgend jaar zal elke nieuwe bestuurder bijvoorbeeld ook een e-learningcursus over defensief rijden volgen.
“Verzekeringen zijn een noodzakelijk kwaad.”
Vincent De Schrijver, TEE Group
Geavanceerde beveiliging
Het domein waarin TEE Group het verst staat, is het vastsjorren van de lading. Er is altijd een module aan dit onderwerp gewijd in elke Code 95-sessie, maar het bedrijf investeert ook in hoogwaardige apparatuur: elke chauffeur beschikt over een Forankra Multistick, een telescopische arm waarmee ze de spanbanden over de lading kunnen gooien zonder ergens op te hoeven klimmen, en alle voertuigen zijn uitgerust met minstens 16 Ergo-spanbanden, antislipmatten en vergrendelingsinrichtingen voor elk type lading. “Vorig jaar hebben we bij wijze van test ook twee nieuwe trailers voorzien van een Strap2Go-systeem, waarbij de riemen in het dak worden geplaatst. We denken eraan om dit systeem in de standaarduitrusting van toekomstige aankopen op te nemen”, legt Vincent De Schrijver uit.
TEE Group doet echter nog meer door ook andere werknemers te trainen in het vastsjorren. Het bedrijf organiseert daarnaast informatiesessies voor verladers. “Dit is het meest ingewikkelde deel”, erkent Vincent De Schrijver. “Verschillende transportmanagers bekenden me dat ze de basisregels niet kennen, vooral bij kleine klanten. En dan heb ik het nog niet eens over de nieuwe verpakkingsregels! Ik probeer hen dus te sensibiliseren, maar op dit ogenblik is dat niet eenvoudig omdat er te veel transportcapaciteit is en als ik te veel aandring, kan mijn klant in de verleiding komen om met een minder oplettende transporteur te gaan werken.”
TEE Group in ‘t kort
- Hoofdkantoor: Erembodegem
- Specialiteit: groupage
- Personeel: 95 voltijdse equivalenten, waaronder 63 chauffeurs
- Wagenpark: 64 trekkers, twee bakwagens en 177 opleggers
- Omzet: 20,2 miljoen EUR (2023)
- Investeringen: 1,2 miljoen EUR (2023)
1/ Het wagenpark van TEE Group bestaat uit zo’n zeventig eigen voertuigen.
2/ Vincent De Schrijver: “Veiligheid is een integraal onderdeel van alles wat we doen.”
3/ Eén oplegger is speciaal uitgerust voor sjortrainingen.