We herinneren ons allemaal de Lugmaz-affaire die in het voorjaar van 2024 het nieuws haalde toen tientallen onbetaalde chauffeurs staakten in een Duitse parkeergarage. Nu is er in Frankrijk een soortgelijke zaak uitgebroken tussen chauffeurs uit Zimbabwe en hun werkgever, het Slowaakse bedrijf Global Transporte, een onderaannemer van de grote Duitse groep Heghelmann.
Global Transporte Slovakia is gevestigd in Bratislava en heeft volgens het Slowaakse ERRU-register een vloot van 299 voertuigen, maar heeft ook dochterondernemingen in Tsjechië, Slovenië en Hongarije, met in totaal 750 trucks. Het bedrijf heeft de reputatie om chauffeurs aan te werven uit de meest uiteenlopende landen en heeft op dit moment vacatures in… Mauritius! Er is geen officiële link tussen Global Transporte (waarvan de website inmiddels inactief is) en Hegelmann, maar de twee bedrijven zijn gevestigd op hetzelfde adres (een kantoorgebouw in Bratislava) en al hun advertenties dragen het Hegelmann-logo.
Drie chauffeurs uit Zimbabwe die onder contract staan bij Global Transporte protesteren momenteel tegen hun arbeidsomstandigheden en de niet-betaling van hun loon. Ze zijn op dit moment in Frankrijk en, zoals Le Monde meldt, nam hun werkgever onmiddellijk represaillemaatregelen tegen hen: “In de avond en vervolgens in de nacht van 29 op 30 januari kwamen vier mannen in een busje met geweld de kaart afpakken waarmee hij benzine betaalde, de accuschakelaar waarmee het voertuig werd gestart en de aanhanger die hij vervoerde”, schrijft het Franse dagblad over Brighton Jonasi. Hij kwam vast te zitten in een tractor zonder verwarming en een cabine die niet meer waterdicht was.
Zijn collega Steve, gestrand in een ander deel van Frankrijk, beschreef zijn situatie ook aan France 3. Hij kon niet weg. Hij heeft de parkeerplaats al twee weken niet kunnen verlaten: “We zijn aangenomen voor een salaris van 1.500 euro per maand op papier, maar ik krijg maar 800 euro per maand. We willen gewoon betaald worden voor ons werk. We dachten dat Europa El Dorado was, maar ze buiten ons uit. Dit is de donkere kant van Europa. We hadden beter in Zimbabwe kunnen blijven”. De drie Zimbabwaanse chauffeurs werden opgevangen door de Franse vakbonden.