Op woensdag heeft de Europese Commissie haar industriële actieplan voor de automobielsector aangenomen. Het doel van het plan is om bepaalde ongewenste effecten van de Green Deal te corrigeren en de Europese auto-industrie te ondersteunen… zonder de doelstellingen voor het terugdringen van de CO2-uitstoot fundamenteel ter discussie te stellen. Transportcommissaris Apóstolos Tzitzikóstas heeft een aantal maatregelen uitgewerkt die van toepassing zullen zijn op wagenparkbeheerders.
De CO2-doelstellingen voor fabrikanten zijn gehandhaafd, maar om realistisch te blijven heeft de Commissie de deadlines iets versoepeld. Het is een beetje technisch, maar als een fabrikant zijn doelstellingen in 2025 niet haalt, krijgt hij twee jaar extra om de achterstand in te halen. Aan de andere kant zal de wetgeving over CO2-emissienormen in het derde en vierde kwartaal van 2025 worden herzien in plaats van in 2026.
Verplichte aankoopdoelstellingen
De Commissie wil ook de vraag naar elektrische voertuigen stimuleren. “We zullen daarom beginnen met wetgeving voor vloten, die momenteel goed zijn voor ongeveer 60% van de registraties in de EU. Ze rijden meer kilometers en komen sneller op de tweedehandsmarkt dan privévoertuigen, waardoor ze een belangrijk marktsegment vormen”, aldus Apóstolos Tzitzikóstas. Deze verklaring kan de terugkeer betekenen van een voorstel dat door de vorige Commissie werd verworpen, namelijk om een quotum van emissievrije voertuigen op te leggen aan vloten. De IRU verzette zich onmiddellijk tegen dit voorstel: “Elke verplichting die wordt opgelegd zonder voldoende financiële en regelgevende ondersteuning kan een buitensporige last leggen op wegvervoerders. Stimulansen en toegang tot oplaadinfrastructuur zijn voorwaarden voor een gezonde invoering van elektrische voertuigen op batterijen en we verwelkomen de opname ervan in het plan en de mededeling. De ongezonde dreiging van vraagregulering blijft echter bestaan. Als er verplichte aankoopdoelstellingen worden opgelegd aan exploitanten, zullen deze de markt verstoren en veel exploitanten uit de markt drukken,” aldus Raluca Marian, IRU-vertegenwoordiger bij de Europese Unie.
Andere aangekondigde maatregelen zijn positiever ontvangen. Deze omvatten het voorstel om vrachtwagens met nulemissie na 31 december 2025 volledig vrij te stellen van tol en kilometerheffing, als onderdeel van de Eurovignet-richtlijn. Het valt echter nog te bezien of de nieuwe richtlijn inzake maten en gewichten snel zal worden aangenomen en of de MTM-toeslag voor vrachtwagens met nulemissie definitief zal worden toegekend.
Op dit punt moeten we het nog eens worden over wat Europa zal beschouwen als een voertuig met nulemissie. Febetra betreurt in het bijzonder dat de Commissie nog geen stap terug heeft gezet ten opzichte van de vorige Commissie en dat ze nog steeds enkel rekening houdt met batterij-elektrische voertuigen, zonder rekening te houden met alternatieven zoals groene waterstof, HVO 100, biogas en synthetische brandstoffen. “Het wetgevend orgaan bepaalt de CO2-reductiedoelstelling, maar het is aan de markt om de meest efficiënte technologie(ën) te kiezen”, zegt Philippe Degraef, directeur van Febetra.