transport media logo

DNA-Test nieuwe Volkswagen Transporter

De lancering van de nieuwe Volkswagen Transporter valt samen met de 75ste verjaardag van het model. Het DNA van deze 7de generatie is echter niet meer zo puur als dat van zijn illustere voorvaders. Maar of dat een probleem is…

Het was de olifant in de kamer bij de voorstelling van de nieuwe Volkswagen Transporter: zijn link met de Ford Transit Custom. Maar de productspecialisten susten: Volkswagen en Ford werkten van meet af aan samen aan de ontwikkeling, wat moet zorgen voor een eindresultaat dat het Transporter-DNA respecteert en beter is dan de som der delen. Missie geslaagd?

VW-looks

Op designvlak is Volkswagen er in elk geval in geslaagd om het verschil te maken. Vooraan dan toch, met smallere lichtblokken en een radiatorrooster dat minder opvallend getekend is dan dat van zijn Amerikaanse broer. In profiel is het moeilijker om de bestelwagens van de twee merken uit elkaar te houden. Binnenin zorgde Volkswagen voor een eigen invulling: de grote schermen voor het instrumentencluster en het infotainmentsysteem werden behouden, met ook hier een gebrek aan fysieke knoppen voor de klimaatcontrole, maar de zetelbekleding, het stuur, het dashboard en de deurpanelen krijgen een VW-stempel. Kleine misser: de bekerhouders bovenop het dashboard zijn vrij klein en ondiep, waardoor een flesje water niet erg stabiel staat en wat in het gezichtsveld zit. Gelukkig zijn er ook flessenhouders in de deurpanelen en is er een grotere centrale bekerhouder voor de bestuurder. Er mochten in de Transporter wat meer opbergvakken zijn voor kleine spullen, wat in de Caravelle personenwagenversie ook effectief het geval is.

Extra koetswerkvarianten

Van een gebrek aan laadruimte kan de nieuwe Transporter dan weer niet beticht worden. In vergelijking met de vorige generatie groeide de L1H1-uitvoering met 146 mm tot een lengte van 5.050 mm, en ging het laadvolume er met 300 liter op vooruit tot 5.8 m³. In de 40 cm langere L2H2-uitvoering loopt het laadvolume op tot maar liefst 9 m³. Cijfers die bekend in de oren klinken, net als het (naast een dubbele cabine verkrijgbare) optionele L-vormige scheidingswand die twee extra zitplaatsen op de tweede zetelrij combineert met een maximale lengte voor een gedeelte van de laadruimte. Volkswagen differentieert zijn aanbod verder met een unieke Transporter met dubbele cabine en een open laadbak, die bijvoorbeeld praktisch kan zijn voor de bouwsector. Afhankelijk van de gekozen motorisatie loopt het laadvermogen van de Transporter op tot 1,33 ton (130 kg meer dan in de uitgaande generatie) en het sleepvolume tot 2,8 ton (300 kg meer dan de uitgaande generatie).

Breed dieselaanbod

Op het vlak van aandrijvingen gaat de nieuwe generatie veel breder dan de vorige, al lees je daarover vooral in de volgende paragraaf. Het niet-geëlektrificeerde aanbod bestaat uit een 2.0 liter TDI met een vermogen van 110, 150 of 170 pk, in combinatie met een handgeschakelde zesbak (110 en 150 pk) of een automatische achtbak (150 en 170 pk) en voor- of 4Motion vierwielaandrijving (optioneel op de 150 en 170 pk, altijd met automaat). Het rijgedrag van de Transporter voelt vertrouwd aan: zowel de ophanging, de besturing als de reactiviteit van de motor/versnellingsbak lijken identiek aan die van de Ford Transit Custom. En dat is een goede zaak. De onafhankelijke achterwielophanging zorgt voor een uitstekend comfort en rijgedrag in combinatie met een hoog laadvermogen en wielkasten die niet al te veel plek innemen in de laadruimte. En die binnenafmetingen blijven ook voor de geëlektrificeerde aandrijvingen onveranderd. In de L2 passen er voortaan drie Europallets achter elkaar.

Elektrificatie à la carte

Naast de dieselversies kan de nieuwste VW ook meteen besteld worden als 100% elektrische e-Transporter. Die is in ons land leverbaar met 136, 218 of 286 pk, steeds met een 64 kWh batterijpakket dat zou moeten zorgen voor een WLTP-rijbereik van ruim meer dan 300 km, geholpen door een vermogensafgifte die meer weg van die van een verbrandingsmotor dan van een model met een explosieve elektromotor. Een bewuste strategie om aan te manen tot kalmte en de banden te sparen. Zonder belading boet de e-Transporter omwille van zijn aangepaste ophanging (om te compenseren voor het extra gewicht) echter wat in aan comfort, en het rijgedrag is ook iets minder snedig dan dat van de dieselversies (ondanks achterwielaandrijving en de batterij die laag onder de laadvloer zit). Specifiek voor de ‘last mile’ volgt later ook een e-Transporter met 115 pk en een kleiner batterijpakket. Voor meer grip in alle omstandigheden broedt VW dan weer op een elektrische variant met vierwielaandrijving. Ook pas vanaf 2026 beschikbaar: de plug-in hybride Transporter met een systeemvermogen van 232 pk.

De nieuwe Transporter is leverbaar vanaf € 33.491 excl. BTW (2.0 TDI 110 pk 6M FWD L1H1) of vanaf € 50.820 voor de e-Transporter (136 pk L1H1). Volkswagen voorziet standaard 5 jaar garantie.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.