Het is zeldzaam genoeg om vermeld te worden: in een open brief kiest Frank Moreels (Voorzitter BTB) de kant van een transportbedrijf. Of beter gezegd, een Belgische transporteur die bij hem komt klagen over het feit dat hij zaken verliest aan concurrenten die alle regelgevende trucs uit het boekje gebruiken om hun kosten te drukken.
“Dit familiebedrijf, dat netjes Belgische lonen betaalt en zich aan de regels houdt, verliest keer op keer contracten. Waarom? Omdat hij met zijn eerlijke prijs 30% duurder is dan malafide concurrenten. Concurrenten die Oost-Europese chauffeurs of zelfs mensen uit derdelanden inschakelen. Transportfirma’s die zich in landen als Polen of Litouwen vestigen om vrachtwagens goedkoper aan te schaffen, om te profiteren van subsidies, om minder belastingen te betalen. Het gevolg? Belgische bedrijven worden uit de markt geprijsd.
Dit is geen alleenstaand geval. Enkele dagen later bereikte mij eenzelfde noodkreet, dit keer van één van de grootste transportbedrijven in België. Een speler met honderden vrachtwagens en een bloeiende logistieke tak. Tot nu. Want ook zij zien hun concurrentiekracht wegsmelten door sociale dumping. Tot voor kort groeiden ze gestaag, maar nu moeten ze vechten om de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden te blijven toepassen. Zelfs zij krijgen het moeilijk in deze race to the bottom die enkel malafide bedrijven ten goede komt. Namen als Waberer’s, Girteka en Hegelmann worden genoemd”, schrijft Moreels.
Hij haalt in eerste instantie uit naar de transportfederaties (die volgens hem te weinig daadkracht en te veel gelatenheid vertonen) en naar de Belgische overheid: “Het ontbreekt niet aan regels, het ontbreekt aan de wil om ze te doen naleven. Een eenvoudige oplossing? Zet tien extra inspecteurs in die elk weekend de geparkeerde trucks controleren op rij- en rusttijden, sociale wetgeving en arbeidsregels. Gebruik de moderne middelen: tachografen uitlezen, boorddocumenten controleren. Dit is niet alleen perfect haalbaar, het zou ook een enorme financiële meerwaarde opleveren. Eén aangekondigde controle in Zeebrugge leverde 250.000 euro op in amper een dag tijd. Stel je voor wat tien inspecteurs elk weekend kunnen realiseren. Niet alleen geld in het laatje, maar vooral een afschrikkend effect voor sociale dumpers.” Hij stelt ook voor om de boetes te verhogen (15.000 euro voor de inbreuk op de lange rust in de vrachtwagen, bijvoorbeeld) en om het bedrag van die boetes te gebruiken om bonafide Belgische bedrijven te steunen.
Moreels wijst ok op de rol van de grote opdrachtgevers die volgens hem een oogje dichtknijpen terwijl onderaannemers van onderaannemers van onderaannemers de regels aan hun laars lappen in hun supply chain. “Vandaag zien we de transportsector in vrije val. Een sector waarin goed opgeleide, beroepsbekwame chauffeurs verdwijnen en vervangen worden door mensen die amper weten hoe ze hun truck moeten laden of lossen. Die rondlopen op versleten sneakers, zonder veiligheidsmateriaal, zonder kennis van de regels en vaak zonder kennis van de taal. Mensen die niet alleen worden uitgebuit, maar ook een gevaar vormen op onze wegen”, concludeert Frank Moreels in zijn open brief.