Het goederentransport via de Vlaamse waterwegen heeft in 2024 een sterke groei doorgemaakt. Met bijna 4,1 miljard tonkilometers – een stijging van 4% ten opzichte van 2023 – zit de binnenvaart opnieuw stevig in de lift. In totaal werd meer dan 66 miljoen ton goederen vervoerd, goed voor een toename van bijna 5%.
Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder spreekt van een duidelijke trendbreuk: “Deze cijfers tonen aan dat de binnenvaart haar rol als duurzaam alternatief voor wegvervoer herneemt. We blijven investeren in een modal shift om vrachtwagens van de weg te halen en onze logistieke keten te verduurzamen.”
Actieplan Binnenvaart
Om die groei verder te ondersteunen, werkt de Vlaamse overheid aan een actieplan Binnenvaart, in overleg met de sector. Belangrijke speerpunten zijn het wegwerken van hinderpalen, het inzetten op regionale binnenvaarthubs en het stimuleren van gedeelde overslagplaatsen.
Vlaanderen beschikt over 1.400 km bevaarbare waterwegen, waarvan 1.000 km voor handelsvaart. Daarbij behoren belangrijke assen als het Albertkanaal en het kanaal Gent-Terneuzen tot het kernnetwerk. Een aanzienlijk deel van de infrastructuur is geschikt voor grote schepen tot 18.000 ton.
Krista Maes, waarnemend gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv, benadrukt de rol van infrastructuur: “We investeren gericht in kaaimuren, bedrijventerreinen en een betrouwbaar netwerk. Zo maken we watergebonden transport steeds aantrekkelijker voor ondernemend Vlaanderen.”