transport media logo
Agristo en Flanders Road Services zetten de barge ‘Dirkje’ in voor het ‘dedicated’ driehoekstransport tussen Wielsbeke, Tilburg en Gent.

Case Study – Driehoekstransport van Agristo

Agristo, de belangrijke frietproducent uit Wielsbeke, ontwikkelde een efficiënt driehoekstransport met de binnenvaart tussen zijn thuisbasis, zijn vestiging in Tilburg en de haven van Gent. Dit project, in samenwerking met Flanders Road Services, bespaart jaarlijks bijna 450.000 wegkilometers en vermindert de CO₂-uitstoot met 955 ton. Het werd beloond met de prijs voor Baanbrekende Verlader 2024 van Multimodaal.Vlaanderen. Ward De Mûelenaere, aankoper logistiek bij Agristo, geeft ons meer uitleg.

“Binnen Agristo moeten we, afhankelijk van de vraag en het seizoen, vaak met stocks schuiven om onze vrieshuizen in Wielsbeke, Tilburg en andere locaties optimaal te benutten. Met de ingebruikname van ons nieuwe vrieshuis in Tilburg ontstond de behoefte om grote volumes via ‘intercompany’ transport in Tilburg te consolideren om daar stocks op te bouwen. Omdat het onze ambitie is om transport te verduurzamen (zie kader), hebben we samen met onze transportpartner Flanders Road Services naar een geschikte oplossing gezocht om grote hoeveelheden stocks van Wielsbeke naar Tilburg te vervoeren”, legt De Mûelenaere uit.

“Bij transport over water zijn de kosten vaak hoog doordat de helft van het traject met lege containers wordt afgelegd. Daarom zijn we actief op zoek gegaan naar retourladingen vanuit Tilburg om deze kosten te drukken. Zo kwamen we uit bij de transporten naar het Verenigd Koninkrijk van producten die we in Tilburg opslaan. Een deel van ons UK volume vertrekt vanuit Belgische havens met Flanders Road Services. Die kiest ervoor om enkel vanuit Belgische havens te verladen om zo genoeg volumes te genereren. Een kritische massa is nodig voor een transporteur om genoeg slots aan boord van het schip naar het VK te krijgen en van voldoende flexibiliteit te kunnen genieten”, vervolgt hij.

In een driehoek varen

“Onze oplossing bestaat erin in een driehoek te varen, waarbij twee van de drie trajecten met volle containers worden afgelegd en slechts één met lege containers”, zegt De Mûelenaere. “Wij laden de containers op River Terminal Wielsbeke (RTW), vlakbij onze locatie, aan boord van de containerbarge ‘Dirkje’, die een capaciteit van 12 containers heeft. Ze vaart naar de Barge Terminal Tilburg (BTT) waar ze gelost worden. Daar worden containers bestemd voor het VK aan boord geladen, waarna de barge naar de haven van Gent vaart. Eens ze van de barge gelost zijn, vertrekken ze met zeeschepen naar het VK en worden lege containers geladen met bestemming Wielsbeke”.

“Dankzij dit driehoekstransport verduurzamen we ons transport door wekelijks 8.400 wegkilometers te besparen. Op jaarbasis komt dit neer op bijna 450.000 km minder op de weg, wat overeenkomt met een besparing van 955 ton CO₂. Daarnaast passeren we in dit traject tweemaal Antwerpen, wat betekent dat er wekelijks 48 volle vrachtwagens minder door de drukke verkeersknoop in Antwerpen hoeven te rijden”, rekent hij uit.

“Tegenover het wegvervoer is dit driehoekstransport zo goed als kostenneutraal. Het vervoer op zich is iets goedkoper, maar je hebt ook de overslagkosten van de containers. De prijs van beide opties zijn ongeveer gelijk”, voegt De Mûelenaere toe.

Een zeer dynamisch gegeven

Vandaag is de nood aan dat ‘intercompany’-transport fors verminderd. “Enerzijds heb je de winterstop in de productie en anderzijds zijn de stocks nu mooi verdeeld tussen de verschillende vrieshuizen. Vanuit Tilburg wordt nog steeds naar het VK vervoerd, maar tussen Wielsbeke en Tilburg is de nood weggevallen. Wanneer de helft van het traject met lege containers wordt afgelegd, zijn – zoals ik eerder zei – bij transport over water de kosten vaak te hoog. Daarom hebben we het project ‘Dirkje’ voorlopig ‘on hold’ gezet. Maar eens de vraag naar intercompany transport tussen Wielsbeke en Tilburg weer stijgt, kunnen we het driehoektransport gemakkelijk weer opstarten en zelfs een groter schip inzetten indien nodig. Stockbeheer en -opbouw  in onze sector is een zeer dynamisch gegeven”, benadrukt hij.

Dat neemt niet weg dat Agristo een fervente voorstander van binnenvaart is en blijft. “We benutten volop onze strategische ligging nabij de RTW-terminal en BTT-terminal om alternatieven voor wegtransport op te zetten. Zo werken we al jaren samen met de terminal in Wielsbeke om ‘reefer’ containers zoveel als mogelijk via de binnenvaart naar Antwerpen te vervoeren. In 2024 hebben we zo 1.400 40-voetcontainers naar Antwerpen vervoerd, weliswaar niet met ‘dedicated’ barges. Ook tussen Tilburg en Rotterdam zetten we de binnenvaart in, a rato van 650 containers per jaar”, stelt De Mûelenaere tot slot.

Carmen Wallays, supply chain director bij Agristo (links), neemt de Baanbrekers-trofee in ontvangst uit handen van Krista Maes (De Vlaamse Waterweg).

Carmen Wallays, supply chain director bij Agristo (links), neemt de Baanbrekers-trofee in ontvangst uit handen van Krista Maes (De Vlaamse Waterweg).

Agristo

Agristo is in 1986 in Harelbeke (West-Vlaanderen) opgericht door Antoon Wallays en Luc Raes. In de beginjaren produceerde het bedrijf ‘slechts’ 20.000 ton diepvriesfrieten per jaar. Vandaag telt het vijf vestigingen in België, Nederland en India en verkoopt het jaarlijks ruim 950.000 ton aardappelproducten in 145 landen. De omzet (2023), gerealiseerd door 1.300 medewerkers, bedraagt 1,2 miljard euro.

Het bedrijf wil uitgroeien tot de meest duurzame producent van diepgevroren frieten en aardappelspecialiteiten. Het heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 zijn koolstofvoetafdruk per ton eindproduct met 30% te verminderen.

Baanbrekers

Baanbrekers is een jaarlijks evenement georganiseerd door Multimodaal.Vlaanderen, de business unit van VIL voor de promotie en ondersteuning van multimodaal transport. In november 2024 gingen de prijzen naar Jo Van Moer als ‘multimodale persoonlijkheid’ van 2024, naar Agristo als multimodale verlader en naar ECS als multimodale logistieke dienstverlener. De winnaars van de twee laatste prijzen werden door de deelnemers aan het event tijdens een ‘live voting’ verkozen.

 

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.