transport media logo
In Brussel is fietslogistiek goed voor ongeveer 4,7% van de leveringen.

Fietslogistiek wordt steeds geloofwaardiger

De vroegere dromers maakten plaats voor gestructureerde bedrijven, die zich verenigden binnen BCLF: fietslogistiek in de stad is uitgegroeid tot een geloofwaardig alternatief voor de bezorging met bestelwagens.Urbike, één van de leiders in dit nieuwe segment, publiceerde een studie over de B2B-component van last-mile delivery.

Waarom enkel B2B? “Er zijn al verschillende recente onderzoeken naar B2C-marktlogistiek verschenen, terwijl logistiek in de B2B-markt relatief weinig is onderzocht. Onze ervaring is echter dat bedrijven die aan consumenten leveren meer gericht zijn op kosten, snelheid en gemak. Terwijl bedrijven in de B2B-markt over het algemeen bereid zijn om meer te investeren in logistieke diensten die aan hun behoeften voldoen”, legt Philippe Lovens, medeoprichter en CEO van Urbike, uit.

Kwaliteit primeert

Een eerste bevinding is dat de 78 bevraagde bedrijven (voornamelijk handelaars en retailers, maar ook enkele industriële bedrijven en transporteurs) er eerder voor kiezen om last-mile leveringen zelf uit te voeren. Het pakket is de meest voorkomende transporteenheid, maar meer dan de helft van de respondenten levert ook pallets en/of maakt gebruik van stevige bakken.

De tweede bevinding is dat bedrijven absolute prioriteit geven aan de kwaliteit van de dienstverlening. Daar kan niet worden op afgedongen om kosten te besparen. Die kwaliteit wordt mee bepaald door de voorspelbaarheid van de leveringen, de naleving van de levertijden en transparante toegang tot informatie. Ze wordt echter bedreigd door verschillende factoren die inherent zijn aan elke grote stad: files, beperkte toegankelijkheid voor bepaalde soorten voertuigen, moeilijk parkeren, laden/lossen, enzovoort. Al deze problemen leiden tot vertragingen en maken leveringen minder voorspelbaar, maar veroorzaken ook stress bij de bezorgers en verhogen het risico op boetes…

De impact op het milieu komt op de derde plaats, maar die bekommernis is veel meer aanwezig in bedrijven die hun last-mile leveringen uitbesteden dan in bedrijven die ze zelf uitvoeren.

Sneller, met minder impact

Geconfronteerd met deze bevindingen, schuift de fietslogistieke sector een aantal sterke feitelijke argumenten naar voor: in Brussel bijvoorbeeld daalt de servicetijd (die het parkeren en de levering zelf omvat) met 252% wanneer je overstapt van een levering met bestelwagen op een fietsbezorging, en daalt de bezorgtijd per pakket met 51%. De gemiddelde snelheid van een bakfiets ligt ook 45% hoger (16 km/u tegen 11,3 km/u), terwijl de lengte van de ritten eveneens met 30% afneemt.

Zelfs zonder rekening te houden met milieuaspecten (en CO2 in het bijzonder) kan de fietslogistiek een aantal serieuze argumenten aanvoeren. Om zijn marktaandeel te vergroten, zal het echter meer moeten innoveren om de beperkingen, inherent aan het gebruik van de fiets, af te zwakken. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan microhubs die het mogelijk maken om een actieradius aan te houden waarbij efficiëntie (en dus winstgevendheid) kan worden gegarandeerd (d.w.z. 3 tot 5 kilometer rond een hub), of efficiëntere routeplanningstools die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Het gebruikte materieel heeft er eerder al voor gezorgd dat ladingen en laadvermogens aanzienlijk konden worden verhoogd in vergelijking met tien jaar geleden. Vandaar dat het nu heel goed mogelijk is om 200 kg of 2,5 m³ te vervoeren.

De rest is aan de steden (die lage- of nulemissiezones kunnen invoeren), maar vooral aan de fietslogistieke bedrijven zelf, die steeds professioneler moeten worden om bijvoorbeeld de retourstromen aan te nemen en meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden.

Het groeipotentieel voor fietslogistiek is nog erg groot in België.

Belangrijke cijfers

  • Totaal volume van de pakketmarkt in België: 381 miljoen (2023)
  • 3,1 miljoen pakketten afgeleverd met de fiets in 2023 (20% door ‘pure players’ zoals De Fietskoerier, Cargovelo of Urbike, de rest door bedrijven zoals DHL, KGS of Ziegler).
  • Het pakkettenaandeel in de omzet van de postsector is in 13 jaar gestegen van 20% naar 68%.
  • Retourzendingen vertegenwoordigen ongeveer 8% van het totale vervoerde volume in B2B.
  • De BCLF heeft 16 leden, waarvan er 12 uitsluitend actief zijn in fietslogistiek.


Bron: BIPT en Belgian Cycle Logistics Federation (BCLF)

Coolblue, een voorbeeld om na te volgen?

E-commercebedrijven kunnen duidelijk een rol vervullen in de klanteducatie, of het nu om B2B of B2C gaat.Urbike neemt Coolblue als voorbeeld, dat in 2018 zijn CoolblueFietst service lanceerde en in 22 steden in België, Nederland en Duitsland zoveel mogelijk met de fiets bezorgt. Coolblue biedt echter niet expliciet fietsbezorging aan. Het is gewoon de standaardoplossing, afhankelijk van het adres van de klant, de grootte van het pakket en zelfs de keuze van de bezorgdag. “Het is dus een parameter van het logistieke model, die wordt gebruikt om de algemene prestaties van de service te maximaliseren, en niet louter een marketingargument om klanten te laten zien wat Coolblue doet op het gebied van duurzaamheid”, legt Philippe Lovens uit.

In 22 steden beschouwt Coolblue leveringsdiensten per fiets als de standaardoplossing.

In 22 steden beschouwt Coolblue leveringsdiensten per fiets als de standaardoplossing.

 

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.