transport media logo

Philippe Vangeel (EV Belgium): “Geen reden om te wachten”

EV Belgium is de beroepsorganisatie voor de sector van de elektrische mobiliteit. Met directeur Philippe Vangeel hebben we gesproken over de laadinfrastructuur voor bedrijfsvoertuigen.

Philippe Vangeel is optimistisch over de ontwikkeling van de elektrificatie, maar roept alle overheidsinstanties in België op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

VAN Management: Weet u waar Belgische bedrijfsvoertuigen worden geladen in 2025?

Philippe Vangeel: De lichte bedrijfsvoertuigen worden vooral geladen bij de onderneming zelf of onderweg in het geval ze langere afstanden moeten afleggen. We hebben echter weinig informatie over de laadbeurten die bij de werknemers thuis worden gedaan.

VM: Is de situatie van de lichte bedrijfsvoertuigen op dat vlak vergelijkbaar met die van de firmawagens?

P. Vangeel: Absoluut! Beide categorieën maken overigens gebruik van dezelfde laadinfrastructuur.

Positieve feedback

VM: Is er al voldoende feedback beschikbaar over de impact van de verschillende laadprocessen op de SoH (State of Health) van de batterij?

P. Vangeel: Ja, en die wordt steeds beter. De meest recente studies tonen aan dat traag laden totaal geen impact heeft op de staat van de batterij. Bij snelle laadbeurten valt de negatieve impact lager uit dan verwacht. Nieuwe batterijen gaan dus langer mee dan verhoopt en we zien elektrische auto’s opduiken met een garantie van tien jaar of één miljoen kilometer. Dit is een teken dat er veel vertrouwen is in de technologie.

VM: Er zijn ondertussen tientallen merken van laadpalen op de markt. Zijn ze allemaal even veilig?

P. Vangeel: Dat kan ik niet zeggen. Alle laadpalen moeten beantwoorden aan veiligheidsnormen. De installatie moet bovendien beantwoorden aan de voorschriften van het AREI, het algemeen reglement op de elektrische installaties.

Transparantie in zicht

VM: Komt er ook meer transparantie op het vlak van de tarieven aan (semi-)publieke laadstations?

P. Vangeel: Deze transparantie zou er in principe al moeten zijn. Dit is voorzien in de AFIR-reglementering, die in april van 2024 werd ingevoerd. Los van het type laadpaal moet elke operator op een transparante manier communiceren over de tarieven, nog voor de consument begint te laden. Bij snelle laadpalen moet deze informatie worden weergegeven op het display van de laadpaal.
De Belgische controlediensten hebben zich in het begin vrij tolerant opgesteld, maar de controles zijn nu toch wel echt begonnen. Ondernemingen die het niet te nauw nemen met de AFIR-regels, dreigen dus tegen de lamp te lopen.

VM: In Duitsland is het verplicht om de klant te informeren over het effectieve vermogen van elke laadpaal. Wanneer zal dit in België het geval zijn?

P. Vangeel: Dit maakt ook deel van de AFIR-wetgeving, maar de toepassing wordt overgelaten aan de lidstaten. In België ligt dit een beetje moeilijk omdat het een gewestelijke bevoegdheid is.

VM: En zijn de drie regio’s allemaal van goede wil?

P. Vangeel: Daar kan ik nu niet echt op antwoorden… We moesten klaar zijn tegen 31 december 2024, maar dit is dus niet het geval.

VM: De AFIR-verordening legt ook een bepaald aantal snelle laadstations op voor vrachtwagens langs de grote Europese assen. Wanneer zal België hiermee in orde zijn?

P. Vangeel: Er is nog tijd genoeg en hier en daar duiken er nieuwe stations op. We hebben echter ook moeten vaststellen dat autosnelwegparkings onvoldoende elektrische capaciteit hebben om snelle laadpalen te installeren. Maar ik denk dat het in Vlaanderen tijdig in orde komt.

Wat is de ROI van een laadstation?

VM: Op welk moment zal het netwerk aan laadstations geen hinderpaal meer vormen voor de elektrificatie van het bedrijfsvoertuigenpark?

P. Vangeel: Aangezien lichte bedrijfsvoertuigen nu al gebruik kunnen maken van elk type laadpaal, durf ik zeggen dat dit nu al het geval is in Vlaanderen. We moeten zelfs waakzaam zijn om het netwerk niet te groot te maken.

VM: Bestaat er eventueel een risico dat uitbaters van laadstations op een bepaald moment zouden moeten stoppen met hun activiteiten?

P. Vangeel: Er moeten zeker geen stations meer bijkomen momenteel. Om te vermijden dat sommige uitbaters in slechte papieren zouden geraken, is het nu vooral nodig dat er meer elektrische voertuigen bijkomen.

VM: Wat is de klassieke ROI van een laadstation?

P. Vangeel: Over het algemeen spreken we van tien jaar, wat ook neerkomt op de voorziene levensduur van een laadpaal.

VM: Op welk punt kan het nog beter in ons land?

P. Vangeel: De technologie is klaar. Voor de gebruikers van elektrische bedrijfsvoertuigen moet er werk worden gemaakt van een fiscaal kader dat gunstig is voor hen. Elektrificatie moet een logische keuze blijven.

VM: Wat begrijpt u onder een gunstig fiscaal kader?

P. Vangeel: Dat je uitgaat van het principe van de vervuiler betaalt. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het ETS2-systeem dat fossiele brandstoffen duurder zal maken.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.