Slechts twee weken voor hun officiële lancering op de CV Show in Birmingham onthullen de toekomstige elektrische lichte bedrijfswagens (LCV’s) van Renault iets meer: de Franse fabrikant geeft nieuwe details over het ‘software-defined’ platform waarop ze zijn gebaseerd.
Deze nieuwe manier om lichte bedrijfswagens te ontwerpen is ontwikkeld door Ampere, een nieuw merk van de Renault-groep dat verantwoordelijk is voor het ontwerpen en produceren van “intelligente en betaalbare” elektrische voertuigen op basis van het SDV-concept (Software Defined Vehicle). Dit concept breekt met het traditionele ontwerp van het voertuig rond het chassis en de motor en is gebaseerd op een gecentraliseerde softwarearchitectuur en een geconnecteerde besturingssysteem. De mechanische onderdelen zijn geënt op deze architectuur, in plaats van andersom.
De nieuwe elektrische bestelwagens van Renault hebben daarom een supercomputer die alle gegevens verwerkt die worden verzameld door de sensoren, de rijhulpsystemen, de motor en het chassis. Gedurende de hele levensduur van het voertuig zorgt een besturingssysteem met de naam Car OS (Car Operating System) ervoor dat updates of nieuwe functies kunnen worden geïnstalleerd zonder een rit naar de werkplaats. In feite functioneert het voertuig als een smartphone op wielen, waarin nieuwe apps kunnen worden geladen, zoals temperatuurbewaking voor koelwagens of een routeplanner. Bestuurders kunnen ook hun favoriete voertuiginstellingen opslaan. Maar er zit nog een andere kant aan deze medaille: de fabrikant zou het voertuig op afstand kunnen immobiliseren. Dit kan handig zijn als het voertuig gestolen wordt, maar volgens onze informatie kan het ook gebeuren in het kader van een vlootbeheercontract (als de klant bijvoorbeeld de huur niet betaalt). Er is echter nog geen beslissing genomen om deze functie te activeren.
Op het gebied van wagenparkbeheer heeft Renault aangekondigd dat voertuigen die zijn ontworpen volgens het SDV-principe veel eerder kunnen detecteren of een slijtageonderdeel aan vervanging toe is. Deze functie is al aanwezig op de huidige gamma’s, maar de superieure rekencapaciteit en kunstmatige intelligentie van de SDV-architectuur zullen het concept van voorspellend onderhoud naar een kwantumsprong brengen. Volgens de fabrikant zal dit ook de afschrijving van het voertuig verminderen en de levensduur verlengen.