transport media logo

Test Volvo FH13 460 Aero

Na DAF in 2021 heeft het tot begin 2024 geduurd voordat Volvo gebruikmaakte van de nieuwe Europese regelgeving die toestaat om cabines met ruimere afmetingen te bouwen, op voorwaarde dat de aerodynamica wordt verbeterd. En daar is hij dan: de nieuwe FH AERO.

Na een eerste kennismaking in Zweden kregen we recent de kans om twee tests uit te voeren met Aero-versies. Dit was bijzonder interessant omdat we de Volvo FH16 met 780 pk konden vergelijken met de bestverkochte vloottruck, de FH13 met 460 pk.

Twee aerodynamische troeven

Hoewel deze nieuwkomer de bestaande FH-serie versterkt, heeft hij geen moeite met de hoge verwachtingen. Dankzij zijn aerodynamischere voorzijde en camera’s in plaats van spiegels verbruikt hij namelijk 5% minder brandstof.

Cabine. Als het op verbruik aankomt, is de cabine een cruciale factor. Dit element kreeg dan ook veel aandacht, binnen de Europese context rond de nieuwe regels over maten en gewichten. De vaststelling is eenvoudig: de luchtweerstand is goed voor bijna 30% van het verbruik van een vrachtwagen.

De Volvo FH Aero wordt gekenmerkt door een gewijzigde voorkant onderaan de cabine, waar de impact van de lucht het grootst is. We zien meer afgeronde vormen om de luchtstroom beter af te leiden. De uitbreiding van 24 cm is dan ook duidelijk zichtbaar. Als we het voertuig in profiel bekijken, stellen we vast dat de verlenging van de cabine begint aan de onderkant van de voorruit en dus niet vanaf de bovenkant van de cabine. Het dashboard heeft dus nog altijd dezelfde afmetingen.

Bij het openen van de grille zien we enkele subtiele aanpassingen die moeten bijdragen tot het eindresultaat: extra dichtingen in de openingen tussen de onderdelen en enkele verlengingen in het onderste gedeelte van de zijrokken. Om de bestuurdersomgeving binnen te gaan, moeten we drie treden overwinnen, wat overeenkomt met een uiterst relatieve aanwezigheid van een motortunnel. Het instrumentenpaneel wordt gekenmerkt door een vooruitstrevend design, met enkele verrassende accenten. De bedieningsknoppen zijn modern en esthetisch. Niet veel nieuws onder de zon, met uitzondering van enkele bijkomende bedieningsknoppen onder de vorm van drukknoppen. Zo beschikken we bijvoorbeeld over vier knoppen voor de bediening van de I-Shift. Dit betekent dat de chauffeur beperkt wordt in de interventies die hij kan uitvoeren. Het overschakelen op handgeschakeld rijden is bijvoorbeeld niet meer mogelijk als je op Cruise Control rijdt.

CMS (Camera Monitoring System). Deze drie letters zijn voortaan kenmerkend voor het camerasysteem van Volvo, dat de plaats inneemt van de spiegels. Het is meteen ook de tweede aerodynamische troef van de FH Aero. CMS wordt standaard ingebouwd op de Aero-versie, maar is optioneel ook leverbaar op de andere FH-voertuigen. De leverancier is nieuw en levert niet bij de concurrentie.

De arm bevat twee camera’s, meer bepaald een hoofdcamera en een andere die de klassieke achteruitkijkfunctie op zich neemt. Het scherm aan passagierszijde is vanzelfsprekend groter en breder dan het display aan de kant van de chauffeur (15 inch/12 inch). Het staat dan ook verder van de bestuurder.

Net als bij de klassieke spiegels zijn twee gezichtsvelden mogelijk: klassiek en groothoek. Deze nieuwkomer op de markt onderscheidt zich duidelijk van de andere systemen, met bedieningsknoppen die in de deur en onderaan het scherm aan chauffeurskant zijn verwerkt. Het is op die manier ook mogelijk om de cameraverwarming aan te zetten, de arm elektrisch in te klappen (manueel kan ook), op nachtmodus over te schakelen of extra in te zoomen achteraan. De referentielijnen zijn vanzelfsprekend gelijk gebleven en voor ons is het duidelijk dat dit camerasysteem momenteel het beste is van wat er op de markt verkrijgbaar is.

Aandrijflijn. Van de drie beschikbare vermogens van de D13T460A-motor (420, 460 en 500 pk), kregen we de tussenwaarde voorgeschoteld voor onze test. Het koppel bedraagt 2.300 Nm tussen 945 en 1.400 t/m. Een echte vernieuwing is het verbeterde remsysteem. De Zweedse ingenieurs maakten hiervoor gebruik van nieuwe gepatenteerde remblokken met lage wrijving. Ze zijn niet alleen een verbetering bij remmanoeuvres maar zorgen ook voor minder energieverbruik en minder uitstoot.

Het interne voorspellende Cruise Control I-See werd in 2012 gelanceerd en is er sindsdien flink op vooruitgegaan. In de nieuwste uitgave worden zowel hellingen, rotondes als verkeersborden beter herkend. Voortaan gaat dit systeem als I-See+ door het leven.

Prestaties en verbruik. Met de FH16 6×2 van 780 pk haalden we enkele dagen voor deze test een gemiddelde snelheid van 84 km/u en een verbruik van 30,6 liter. Een week later lieten we de FH Aero van 460 pk los op ons zelfde testtraject. De gemiddelde snelheid was nu 82 km/u, maar vooral het verbruik was een voltreffer: 24,9 l/100 km. Van al onze tests met een voertuig van 460 pk is dit het beste resultaat ooit! De voorbije jaren is het verbruik met vijf liter per honderd kilometer gedaald! De FH is met andere woorden helemaal terug in de strijd om de liters en we moeten Volvo Trucks ook bedanken om hem met een nieuwe cabine uit te rusten!

Om te onthouden

– Deze bestseller gaat er opnieuw op vooruit
– Aero: aangepast aan de nieuwe Europese regels
– CMS-camera’s: een nieuwe benchmark

Technische fiche

Omschrijving FH13 Aero 4x2T
Cabine High Sleeper Cab
Motor D13T460A – 12,8 liter
Vermogen 460 pk
Koppel 2.300 Nm – 945 à 1.400 t/m
Uitlaatrem 175 kW – 2.300 t/m
Motorrem 340 kW – 2.300 t/m
Wielbasis 3.700 mm

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.