transport media logo

Vrachtwagenchauffeur geen knelpuntberoep meer in Vlaanderen?

Nu het tekort aan vrachtwagenchauffeurs blijft toenemen, zou het beroep wel eens kunnen verdwijnen van de lijst van de knelpuntberoepen in Vlaanderen, als we afgaan op het ontwerpdecreet van Vlaams minister van Werkgelegenheid Zuhal Demir (N-VA). Vervoerders reageren hier bezorgd op.

Tot nu toe behoorde het beroep van vrachtwagenchauffeur tot de 29 knelpuntberoepen in Vlaanderen. Een van de gevolgen hiervan was dat werkgevers een beroep konden doen op werknemers van buiten de EU en hen een Belgisch arbeidscontract konden aanbieden. Deze manier om het personeelsbestand aan te vullen zal niet langer mogelijk zijn als het decreet wordt goedgekeurd. Volgens Zuhal Demir lagen de door haar administratie vastgestelde misbruiken (ze haalt het geval aan van vrachtwagenchauffeurs die als verhuizers werden tewerkgesteld) aan de basis van haar beslissing.

Namens Febetra vindt Philippe Degraef dit een slechte ontwikkeling. “Gerichte arbeidsmigratie van buiten de EU is een zeer gevoelig politiek thema, maar dat mag geen reden zijn om het zomaar onder het tapijt te vegen. Voor vrachtwagenchauffeurs is economische migratie uit landen met een overschot aan banen een noodzaak om het structurele tekort op de arbeidsmarkt op te lossen (…) Dit type migratie is niet per definitie een kostenpost. Gerichte migratie kan zelfs een win-win-win oplossing zijn. Vlaamse/Belgische transporteurs kunnen hun omzet verhogen, terwijl arbeidsmigranten zich nuttig maken en een fatsoenlijk loon verdienen tegen Belgische voorwaarden. Bovendien profiteert het bedrijf van extra sociale bijdragen, die er natuurlijk niet zijn wanneer buitenlandse werknemers hier komen via detacheringen of allerlei dubieuze constructies.”

Opgemerkt moet worden dat de vakbonden ook niet principieel tegen dit soort economische migratie zijn. Frank Moreels, voorzitter van de UBT, vertelt erover in een interview dat in het volgende nummer van Truck & Business zal verschijnen: “Als het buitenlandse chauffeurs zijn, maar met een contract dat voldoet aan de Belgische normen, geen probleem. Wat onaanvaardbaar is, is wanneer onderaannemers van onderaannemers van buitenlandse bedrijven gebruik maken van uitzendkantoren die werken met chauffeurs uit India, de Filippijnen, Kenia of elders.” In hetzelfde nummer lezen we dat Kris De Leeneer (de kersverse Transporteur van het Jaar) zegt zeer tevreden te zijn met de buitenlandse chauffeurs die hij heeft kunnen aanwerven: “We hebben mensen van 11 verschillende nationaliteiten in dienst, allemaal met een Belgisch contract. We geloven sterk in het waarderen van talent, ongeacht afkomst of achtergrond. We hebben bijvoorbeeld een werknemer uit Gaza die voor ons werkt, een eersteklas werknemer die zeer gemotiveerd is. Als we dit soort profielen niet meer kunnen rekruteren, lopen we het risico de mensen te verliezen die morgen voor ons het verschil zullen maken.”

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.