transport media logo

De logistiek van afgewerkte voertuigen staat voor een veelzijdige uitdaging

De Europese federatie van autologistiekers ECG hield afgelopen weekend haar algemene vergadering in Portugal. Tijdens het evenement werden de vele uitdagingen waarmee de auto-industrie en de bedrijven die afgewerkte voertuigen vervoeren, worden geconfronteerd, op een rijtje gezet.

De algemene context is somber: de autoverkoop daalt, de bezettingsgraad van de Europese fabrieken ook, en de sluimerende handelsoorlog tussen Europa en de VS is slechts een extra uitdaging bovenop de uitdagingen die de globalisering van de economie al met zich meebrengt. Justin Cox, directeur bij GlobalData, heeft bijvoorbeeld aangegeven dat logistieke dienstverleners zich moeten aanpassen aan het verlies van 5 miljoen auto’s in productie. Gespecialiseerde vervoerders moeten zich ook aanpassen aan de toenemende digitalisering en tegelijkertijd hun inspanningen op het gebied van decarbonisatie voortzetten.

Aan de andere kant lijkt de tarievenoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten geen al te grote impact te hebben op de Europese autofabrikanten, als we professor Alexander Sandkamp van het Kiel Institute for the World Economy mogen geloven: “De intra-EU-handel absorbeert meer dan 60 % van de export van de lidstaten. De Verenigde Staten vertegenwoordigen slechts ongeveer 8 %. De Europese Unie zou daarom haar interne markt verder moeten versterken door interne handelsbelemmeringen, met name op het gebied van diensten, te verminderen, een hoge en constante kwaliteit van haar vervoersinfrastructuur te waarborgen en toezicht te houden op nieuwe wetgeving, zoals de richtlijn inzake duurzaamheidsdue diligence voor bedrijven (CSDDD). Dit zou de afhankelijkheid van de Verenigde Staten helpen verminderen.”

In deze moeilijke context moeten bedrijven hun handelsbetrekkingen met andere partners versterken. “We mogen niet gevangen blijven in een Europese denkwijze. De uitdagingen waar onze industrie voor staat, zijn mondiaal en onze antwoorden moeten dat ook zijn. De ECG positioneert zich als een motor voor verbonden samenwerking tussen continenten”, aldus Wolfgang Göbel, voorzitter van de ECG. De vereniging heeft overigens een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met CALA, de Chinese vereniging voor autologistiek, om de efficiëntie, kwaliteit en beste praktijken in de sector te bevorderen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.