Met een jaarlijkse investering van ongeveer 17,1 miljoen euro in alternatieve brandstoffen en technologieën kan de Belgische binnenvaartsector haar CO₂-uitstoot met 27% verlagen tegen 2035. Dat blijkt uit een recente studie van Cognauship, uitgevoerd in opdracht van het Instituut voor Transport langs de Binnenwateren (ITB) en de Green Deal Binnenvaart Vlaanderen (GDBV).
In combinatie met de eerdere vermindering van 14% tussen 2015 en 202, komt de sector zo dicht bij de ambitieuze doelstelling van 35% emissiereductie zoals vastgelegd in de Verklaring van Mannheim.
De Belgische binnenvaartsector moet daarvoor inzetten op brandstoffen en technologieën zoals hydrotreated vegetable oil (HVO), nabehandelingssystemen en Stage V-motoren. Deze aanpak vermijdt dure en ingrijpende innovaties, en kiest resoluut voor inzetbare, bewezen technologieën. Hiermee kunnen de maatschappelijke kosten van luchtverontreiniging en broeikasgassen met circa 7,5 miljoen euro per jaar worden teruggedrongen, zo stelt de studie van Cognauship.
Schepen analyseren
ITB en GDBV lanceren nu individuele casestudies waarbij binnenvaartondernemers hun schip kunnen laten analyseren. Zo worden investeringskosten, technologieopties en steunmaatregelen in kaart gebracht, om inspirerende praktijkvoorbeelden te verzamelen.
De volledige studie is beschikbaar via https://vergroeningbinnenvaart.be/onderzoek-toont-haalbaarheid-vergroening-belgische-binnenvaart/