In tegenstelling tot andere retailketens beschikt Carrefour Belgium niet over eigen vrachtwagens. Alle leveringen aan winkels worden uitbesteed aan transporteurs, waarvan Jost de belangrijkste is. Deze uitbestedingsstrategie is specifiek voor België.
Het logistieke zwaartepunt van Carrefour Belgium bevindt zich ergens rond Zaventem. Enkele jaren geleden lag het iets zuidelijker, maar de verkoop van een groot aantal Waalse Market-supermarkten in 2022 heeft dit enigszins gewijzigd. Hoe dan ook, de manier waarop Carrefour zijn logistiek in België organiseert, liet toe zich aan te passen aan het ‘nieuwe normaal’.
Volledig uitbesteed
Carrefour Belgium beheert zijn volledige logistieke en transportstructuur in samenwerking met logistieke dienstverleners. “Dat is een bewuste keuze van de groep in België. In Frankrijk doet Carrefour ongeveer de helft van het transport zelf”, zegt Tanguy t’Serstevens, sinds januari 2023 Director Supply Chain. Zijn opdracht: de servicekwaliteit aan de winkels optimaliseren en de efficiëntie verbeteren via een herorganisatie van het magazijnnetwerk en de transportstructuur.
Carrefour baat meer dan 700 winkels uit in België, waaronder 40 hypermarkten, ruim 340 Market-supermarkten (43 in eigen beheer en meer dan 300 via franchisepartners) en een groot aantal kleinere Carrefour Express-winkels (80 tot 400 m²), zowel in als buiten stedelijke gebieden.
Elke winkel heeft uiteraard zijn eigen logistiek profiel. “Logistiek gezien zijn hypermarkten het ideaal: grote volumes, laadkades, nachtsluizen en voldoende manoeuvreerruimte voor vrachtwagens. In supermarkten is er bijna altijd een laadkade en soms ook een nachtsluis. De moeilijkste zijn de stedelijke Express-winkels, waar de volumes kleiner zijn, maar de rotatie van bepaalde producten – zoals brood – hoog blijft. Buiten de steden zorgen de Express-winkels voor minder problemen. De steeds frequentere zondagopeningen hebben echter nieuwe uitdagingen gecreëerd voor de logistieke organisatie.”
Alle goederen worden geleverd vanuit magazijnen die het bedrijf in samenwerking met logistieke partners uitbaat, met Carrefour als hoofdhuurder. Belangrijkste partners: Kuehne + Nagel (droge voeding en verse producten), Distrilog (non-food), Greenyard (verse producten) en GXO Logistics (diepvriesproducten). Carrefour Belgium wil binnenkort een nieuw site voor verse voeding opstarten en heeft daarvoor een RFQ (Request for Quotation) gelanceerd bij potentiële logistieke partners.
Jost, hoofdpartner in transport
Ook het transportgedeelte van deze logistieke organisatie is volledig uitbesteed. Jost behandelt het grootste deel van de goederenstromen onder een contract dat in december 2024 voor zes jaar werd vernieuwd. “Het is een historisch partnerschap dat teruggaat tot 2008, toen Carrefour Supertransport verkocht aan de Weerts-groep, die deze activiteit vier jaar later overdroeg aan Jost”, aldus Tanguy t’Serstevens.
“Jost beperkt zich niet tot het uitvoeren van transportopdrachten. Ze verzorgen ook de dispatching en beheren de terminaltrekkers op onze logistieke sites. En we blijven met hen werken omdat hun service goed is. Ze gedragen zich als een echte partner: oplossingsgericht en flexibel, altijd bereid om mee te denken en snel te schakelen. Toen de activiteiten van het depot in Nijvel naar andere logistieke sites moesten worden overgeheveld, hebben ze ons daarbij sterk ondersteund.”
Volgens Tanguy t’Serstevens is het grootste voordeel van de samenwerking met een grote transporteur, zoals Jost, zijn flexibiliteit. De basisactiviteiten vereisen dagelijks 122 chauffeurs, maar bij piekmomenten kan Jost er gemakkelijk meer inzetten. Daarnaast zet Carrefour ook 25 voertuigen van Distrilog in en worden de diepvriesproducten geleverd door GXO. Wat de leveringen aan de Carrefour Express betreft, doet Jost vaker een beroep op onderaannemers met bakwagens. “Dat is een domein waar de regels steeds strenger worden”, zegt T. t’Serstevens. “We worden steeds vaker verplicht kleinere voertuigen te gebruiken, binnen beperkte tijdvensters, wat leidt tot meer ritten en kilometers. Er moet dus een dialoog op gang worden gebracht tussen de betrokken partijen, zodat de federale, gewestelijke en gemeentelijke regelgeving op elkaar is afgestemd en realistisch blijft voor de transporteurs.”
Steeds groener
De selectiecriteria voor transporteurs zijn klassiek: naleving van de regels inzake voedselveiligheid, verkeersveiligheid, flexibiliteit en consistentie in de dienstverlening, maar ook duurzaamheid. “Dat is vandaag een absolute vereiste,” legt Tanguy t’Serstevens uit. “In het kader van onze Act For Food-strategie willen we onze uitstoot tegen 2030 met 20% verminderen en tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Onze magazijnen worden zo duurzaam mogelijk ingericht en we leggen CO2-reductiedoelstellingen op aan onze transporteurs. Van onze kant nemen we de verantwoordelijkheid op ons om stabiele paletten aan te leveren, die we zodanig samenstellen dat de beschikbare ruimte in de opleggers optimaal benut wordt. We mikken daarbij altijd op een hoogte van 1,80 m en een belading van 32 paletten.” Dat verklaart onder andere waarom het gebruik van dubbeldeksopleggers moeilijker te overwegen is: het zou ingesleten gewoonten doorbreken en is bovendien pas interessant bij langere afstanden. Hetzelfde geldt voor ecocombi’s.
Inzake alternatieve aandrijvingen laat België zich sterk inspireren door wat er in Frankrijk gebeurt, waar Carrefour een vloot elektrische en biogasvrachtwagens inzet. Het bedrijf volgt elektrische vrachtwagens uiteraard van nabij op, maar beschouwt de actieradius van de trekkers voorlopig nog als te beperkt.
Logistieke organisatie van Carrefour
• Ongeveer 80 medewerkers staan in voor de bevoorrading van de magazijnen en winkels, de coördinatie met de verschillende logistieke dienstverleners, het oplossen van ad-hocproblemen in de winkels, het analyseren van processen en het leiden van projecten zoals de opstart van een nieuw distributiecentrum voor verse producten
• Meer dan 700 winkels om te beleveren
• Logistieke hubs beheerd door Kuehne + Nagel, Distrilog, GXO en Greenyard
• Transport uitbesteed aan Jost, Distrilog, GXO en enkele kleinere spelers