transport media logo

Cebeo – Sobe-Log: preventie op elk niveau

Meestal gaat de Truck Safety Award naar ‘echte’ transporteurs. Dit jaar ligt dat anders, ook al beschikt Sobe-Log wel degelijk over een transportvergunning. Achter Sobe-Log schuilt namelijk elektrogroothandel Cebeo, waar preventie op elk niveau van de organisatie voelbaar is.

Sobe-Log verzorgt het transport van elektrotechnisch materiaal vanuit het centrale distributiecentrum van Cebeo in Doornik naar vijf regionale depots overdag, en naar zo’n 50 Cebeo-verkooppunten in België tijdens de nacht. De operaties staan onder leiding van Wim Pyra. Hij bracht bij Cebeo zijn ruime ervaring in, opgedaan bij onder andere Wim Bosman en DB Schenker.

Voorbeeldige onboarding

“Bij ons is veiligheid geen loze term. De eindverantwoordelijkheid ligt bij de hiërarchie, maar élke medewerker van Sobe-Log is mee verantwoordelijk voor preventie en veiligheid,” zegt hij. En het is niet zomaar een slogan. De structuur die werd opgezet om maximale veiligheid te waarborgen, is ronduit voorbeeldig: drie preventieadviseurs (niveaus 1, 2 en 3) en een ADR-adviseur sturen het preventiebeleid aan binnen het kader van een charter dat door de directie werd ondertekend.
In de praktijk hebben deze acties zowel gevolgen voor het personeel van Sobe-Log als voor de ongeveer 20 chauffeurs in onderaanneming. Voor vaste chauffeurs begint alles bij de aanwervingsprocedure, die volgens de jury van de Truck Safety Award een voorbeeld is voor de sector. Ze duurt vijf dagen, waarin de kandidaat wordt verwelkomd en wegwijs gemaakt in het bedrijf. Daarna wordt nagegaan of hij in staat is om de administratieve aspecten van zijn werk aan te kunnen (zoals het gebruik van de PDA, de CMR-documenten, enzovoort), voordat hij met een coach de baan op gaat. Hij krijgt dan ook een opleiding over scanning en de correcte omgang met het voertuig. Tegen het einde van de week is hij klaar om zelfstandig te rijden. Indien nodig worden één of twee extra opleidingsdagen voorzien.
De ondersteuning stopt daar niet. Naast de verplichte Code 95-opleidingen ontwikkelde Sobe-Log het opleidingsplatform Play It Safe, met modules in de vorm van korte games, gebaseerd op het steeds populairder wordende principe van ‘gamification’. Elke chauffeur neemt bovendien wekelijks deel aan een korte meeting waarin aandachtspunten worden besproken. Voor de evaluatie van de chauffeurs gebruikt men een tool van moederbedrijf Sonepar.
Voor 2025 staat het nieuwe project Safety Incentive op stapel. Dit programma werkt op basis van objectieve data (ongevallen, incidenten, boetes, voertuigconditie) en bekroont jaarlijks een bijzonder verdienstelijk team van chauffeurs. Dat het om een teamwedstrijd gaat en niet om individuele prestaties, werd door de jury sterk gewaardeerd.

Aandacht voor elk detail

Ook op vlak van uitrusting maakt Sobe-Log het verschil. De vloot bestaat voornamelijk uit bakwagens, waarvan de uitrusting evolueert op basis van technologische ontwikkelingen én analyse van de oorzaken van ongevallen en incidenten.
“Na analyse van enkele ongevallen hebben we extra achteruitrijcamera’s geplaatst op voertuigen die er standaard geen hadden. Onze nieuwe elektrische bestelwagens krijgen bovendien extra camera’s om dode hoeken beter in beeld te brengen,” zegt Wim Pyra. “We laten ook veiligere trappen installeren naar de laadruimte. Die klappen open buiten het voertuig, wat het in- en uitstappen veiliger maakt. Bovendien kan je de motor niet starten zolang de trap is uitgeklapt.”
Andere niet-verplichte uitrusting: extra handgrepen om het principe van drie contactpunten onder alle omstandigheden te garanderen, terwijl er ook tests lopen met langere laadkleppen die voorzien zijn van een antisliplaag. Sobe-Log test ook AI-dashcams, maar de evaluatie daarvan is nog aan de gang.
Uiteindelijk (en na de overstap naar een andere verzekeraar) kan Sobe-Log uitpakken met duidelijk verbeterde schadecijfers. “De genomen maatregelen hadden het verhoopte effect. Nu is het aan ons om die positieve trend vast te houden,” besluit Wim Pyra. We hopen dan ook van harte dat het hen lukt…

Sobe-Log in een notendop

• Transportdochter van Cebeo (Sonepar-groep)
• Hoofdkantoor: Waregem
• Specialisatie: distributie van elektrotechnisch materiaal
• Omzet: 23 miljoen euro
• Personeel: 101 mensen, waarvan 65 chauffeurs
• Vloot: 26 bakwagens, 3 trekkers, 26 lichte bedrijfsvoertuigen

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.