transport media logo

EcoWerf wil 100% elektrische vloot in 2038

Een duurzame vloot, doorgedreven beheersing van kosten, betrokken chauffeurs én een sterk milieubeleid. Het zijn de pijlers waarop EcoWerf zijn overwinning bouwde als ‘Truck Fleet-Owner of the Year 2025’. Het intergemeentelijk milieubedrijf uit Wilsele is bovendien een van de weinige vloten in België die al een uitgebreid decarbonisatieplan heeft.

EcoWerf, dat instaat voor afvalophaling en verwerking in 28 gemeenten en steden in Oost-Brabant, beheert een vloot van 96 vrachtwagens en een twintigtal andere voertuigen zoals wielladers, heftrucks, landbouwtractoren en hoogwerkers. Centraal in hun aanpak staat een integrale visie op vlootbeheer: van slimme aankopen en preventief onderhoud tot doorgedreven opleiding en begeleiding van hun chauffeurs. “Voor ons is vlootbeheer een strategisch verlengstuk van onze missie: duurzaamheid, flexibiliteit en dienstverlening,” zegt Jef Hermans, dienstverantwoordelijke technisch beheer.
De samenstelling van de vloot weerspiegelt het diverse werkterrein van EcoWerf: landelijke dorpen, stedelijke kernen en recyclageparken. Om overal efficiënt te kunnen opereren, wordt onder meer ingezet op duovrachtwagens om twee fracties te laden en kleinere vrachtwagens om in landelijke buurten afval op te halen.

Veiligheid is cruciaal

Elk voertuig beschikt over een boordcomputer die onder meer taken communiceert tussen de wagens, technische controles opvolgt en zorgt voor real-time GPS-tracking. Bij elke lediging van een afvalcontainer worden de gegevens ook real-time doorgezonden naar de FTP-server van EcoWerf voor een juiste facturatie naar de eindklant.
Een 360° high-definition camerasysteem, extra werklichten en moderne flitslichten maken van veiligheid in de voertuigen bovendien een absolute prioriteit. “Wij doen op dat vlak meer dan de regelgeving vraagt,” geeft J. Hermans aan. “Maar voor de veiligheid op straat én van onze mensen zijn dat logische investeringen.”

Rekrutering en opleiding

EcoWerf telt 98 chauffeurs en 90 laders, met een gemiddelde anciënniteit van meer dan 13 jaar. Toch is ook hier vernieuwing een constante: in 2024 werden 17 nieuwe chauffeurs aangeworven. “We investeren sterk in rekrutering en opleiding. Nieuwe collega’s leggen praktische proeven af, intern én op de openbare weg. Daarnaast organiseren we regelmatig trainingen, van Code 95 tot het bedienen van onze specifieke opbouwsystemen.”
Ervaren chauffeurs worden betrokken bij de aankoop van nieuwe voertuigen en spelen een ‘ster-rol’ bij het opleiden van collega’s. Stewards controleren de vloot op het terrein en fungeren als schakel tussen chauffeurs en management. “Ze coachen én corrigeren waar nodig. Zo verhogen we de betrokkenheid en kwaliteit. Bij een ongeval komt er ook een van onze stewards ter plaatse om het team bij te staan, schade te documenteren en indien nodig hulp te verlenen. Na elk ongeval volgt er een gesprek en een interne evaluatie. Zo leren we uit elk incident, zodat we dat in de toekomst kunnen vermijden.”

Onderhoud in eigen huis

EcoWerf beschikt over een eigen garage met zes ervaren mecaniciens. “Dat verlaagt niet alleen de kosten, maar laat ons ook toe om sneller in te grijpen bij defecten en slijtage,” legt J. Hermans uit. “Voertuigen blijven gemiddeld 10 jaar onder onderhoudscontract en draaien daarna nog twee jaar mee als reserve, wat zorgt voor een optimale TCO.” Elke drie tot zes maanden worden de TCO’s geëvalueerd, samen met het verbruik en de ongevallen.
Milieu vormt het hart van EcoWerf. De volledige vloot voldoet aan de Euro 6-norm, de laatste drie Euro 5-voertuigen verdwijnen midden 2025. Alle nieuwe personen- en bestelwagens worden vanaf dit jaar voorts elektrisch, plus er loopt een overheidsopdracht voor vier elektrische vrachtwagens: twee bakwagens voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten en twee huis-aan-huisophaalwagens.
J. Hermans: “Op de site in Wilsele hebben we een eigen vergister, die elektriciteit en warmte opwekt uit organisch afval. Het ligt dus voor de hand dat wij kiezen voor elektriciteit. Het is onze ambitie om tegen 2038 een volledig elektrische vloot te hebben.”

Remarketing

Wanneer voertuigen het einde van hun levensduur bereiken, verkoopt EcoWerf ze in pakketten. “Dat levert een betere prijs op dan wanneer we ze apart verkopen,” klinkt het. “Want de ‘mindere’ voertuigen geraken dan mee verkocht. Omdat we geen concullega’s in onze kleuren willen zien rondrijden, gaat alles naar het buitenland, vooral naar Oost-Europa.”

EcoWerf in het kort

• Hoofdzetel: Wilsele (bij Leuven)
• Actief in: 28 gemeenten in Oost-Brabant
• Specialiteit: inzameling en verwerking van afval (gft, papier & karton, pmd, huisvuil, harde plastics en hout)
• Aantal medewerkers: 426
• Vloot: 96 vrachtwagens en 20 andere voertuigen (waaronder wielladers, heftrucks, landbouwtractoren, hoogwerkers en verreikers)

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.