Carte blanche: De 5Gonderd meter sprint

2020 is het jaar van Olympische Spelen, en niet enkel op sportief vlak. Samen met de atleten bereiden we ons wereldwijd voor op de (gelijktijdige) opkomst van het 5G-netwerk en alle disciplines die het met zich meebrengt. Ook economisch warmen we ons in België op terwijl Europese marktspelers jaarlijks tot 100 miljard EUR investeren in het uitrollen van een 5G-netwerk. Waarom? Simpel: dat netwerk moet alles en iedereen verbinden en wordt het grootste betalende netwerk ter wereld: het Internet of Things. En daar gaan we allemaal van profiteren.

Het 5G-netwerk, de grote broer van 4G, brengt niet alleen bliksemsnelle verbinding tussen miljarden ‘things ’ met zich mee, maar reduceert tegelijkertijd het energieverbruik van geconnecteerde toestellen én zorgt voor instant communicatie. Handig wanneer je een schip remote aanstuurt, of wanneer één chauffeur van thuis uit je volledige platooning truck-fleet aanstuurt (in afwachting van autonome vrachtwagens). Net zo handig om op élk moment real-time wereldwijd te weten waar je goederen & trucks zich bevinden (voor jezelf en voor je klanten, vraag het gerust aan CSP-terminal in Zeebrugge).

Droom je al een tijdje over die real-time tracking, dan ben je niet alleen. 52% van de 3PL’s wilt investeren in track & trace oplossingen. Niet alleen om zo eindklanten beter te informeren over de status van hun verzending, maar ook om zélf de fleet beter aan te sturen, en conclusies te trekken voor de planning van morgen. De investering ligt voor de hand, want de grootste bezorgdheden zijn vertraging in shipments (72%), foutief geplaatste ladingen (52%) of verloren shipments (49%).

Allemaal verleden tijd met een degelijk track & trace systeem, geïntegreerd in je eigen TMS-oplossing. Natuurlijk kan je vandaag je trucks al opvolgen met een 4G-boordcomputer, maar met 5G spreken we over al je goederen: elke doos, elk pallet, elke container, allemaal verbonden met je eigen TMS, gekoppeld aan een zelflerend APS-systeem dat je fleet op de baan bijstuurt en zo de ritten aanpast aan de situatie van vandaag én morgen.

Op 5G hoef je zelfs niet te wachten. Sterker nog, je màg niet wachten, want de bestaande 4G track & trace oplossingen integreren in je softwarepakket maakt je al klaar voor morgen en zorgt voor de solide basis van een eenvoudigere, goedkopere transitie naar het 5G-netwerk. Het maakt je klaar voor die 5G-Olympics, en zorgt dat je vooraan staat wanneer het Europees startschot gegeven wordt.

Koen Everaert,
Innovatie manager @ Hyperion Group.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo