LINK2LOGISTICS Management 58 (mei-juni 2021)

Op meerdere fronten

Is het te wijten aan de aankondiging van de Europese Green Deal of het in twijfel trekken van de toeleveringsketens ten gevolge van de coronacrisis? In ieder geval zien we dat veel bedrijven zich bewust zijn geworden van de noodzaak om hun logistiek duurzamer te maken. Ze ondernemen nu actie.
De duurzaamheid van de logistiek is een echt handelsargument geworden, zoals blijkt uit het feit dat Eutraco de Logistics Building of the Year award heeft gewonnen. Steeds meer logistieke bedrijven beseffen zelfs dat ze klanten dreigen te verliezen indien ze niet met cijfers kunnen aantonen dat hun CO2-uitstoot afneemt. Klanten zijn nu bereid hiervoor te betalen… zolang de rekening maar wordt gedeeld.
Logistieke bedrijven zullen dus gedwongen worden om hun deel te betalen door hun efficiëntie te verbeteren. Dit leidt tot verdere digitalisering, automatisering en robotisering, bijvoorbeeld door het inzetten van autonome mobiele robots bij het orderverzamelen.
Tegelijkertijd moeten ze blijven investeren in andere domeinen, zoals veiligheid en beveiliging. Digitalisering heeft immers ook een keerzijde, namelijk het verhoogde risico op hacking. We wijden een dossier aan deze twee onderwerpen.
Een adequaat ecosysteem maakt het mogelijk om deze efficiëntiewinsten beter te realiseren. Maar is het logistieke ecosysteem nog aanwezig in België? U verneemt er meer over in ons jaarlijkse dossier Logistics in Belgium.
De uitdagingen zijn talrijk en daarom zal op meerdere fronten moeten worden opgetreden.

Veel leesplezier,

Philippe Van Dooren
Hoofdredacteur

Recente publicaties

VAN Management 122 (december 2023)

Keuzes maken Veel bedrijven worstelen vandaag met de vraag hoe ze het juiste personeel moeten aantrekken en behouden. Uit een onderzoek van Webfleet blijkt dat verkeersveiligheid bij bestelwagenchauffeurs de nummer één bekommernis is, maar dat de meerderheid van hen geen gebruik maakt van de nieuwe technologieën die daarbij kunnen helpen. Kiezen voor de juiste voertuigen […]

TRANSPORT Management 122 (december 2023)

Van utopie naar realisme Een bezoek aan de vakbeurs Solutrans heeft me geïnspireerd tot enkele overdenkingen omtrent de toestand van het wegtransport. Vooreerst mijn gelukwensen aan de organisatoren die er in geslaagd zijn een dergelijk mooi evenement te realiseren in een economisch complexe periode. Een transporteur zal zeker geen tijd verloren hebben in de hallen […]

TRANSPORT Management 121 (oktober 2023)

Één op de vier mannen droomde er als kind van om vrachtwagenchauffeur te worden! Naar goede gewoonte deel ik met plezier mijn indrukken over een aantal onderwerpen die de actualiteit in onze sector beheersten de afgelopen tijd. Aarzel niet om op uw beurt uw commentaren/kritiek/bedenkingen met mij te delen… 90 % van de Belgen ziet […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo