LINK2LOGISTICS Management 58 (mei-juni 2021)

Op meerdere fronten

Is het te wijten aan de aankondiging van de Europese Green Deal of het in twijfel trekken van de toeleveringsketens ten gevolge van de coronacrisis? In ieder geval zien we dat veel bedrijven zich bewust zijn geworden van de noodzaak om hun logistiek duurzamer te maken. Ze ondernemen nu actie.
De duurzaamheid van de logistiek is een echt handelsargument geworden, zoals blijkt uit het feit dat Eutraco de Logistics Building of the Year award heeft gewonnen. Steeds meer logistieke bedrijven beseffen zelfs dat ze klanten dreigen te verliezen indien ze niet met cijfers kunnen aantonen dat hun CO2-uitstoot afneemt. Klanten zijn nu bereid hiervoor te betalen… zolang de rekening maar wordt gedeeld.
Logistieke bedrijven zullen dus gedwongen worden om hun deel te betalen door hun efficiëntie te verbeteren. Dit leidt tot verdere digitalisering, automatisering en robotisering, bijvoorbeeld door het inzetten van autonome mobiele robots bij het orderverzamelen.
Tegelijkertijd moeten ze blijven investeren in andere domeinen, zoals veiligheid en beveiliging. Digitalisering heeft immers ook een keerzijde, namelijk het verhoogde risico op hacking. We wijden een dossier aan deze twee onderwerpen.
Een adequaat ecosysteem maakt het mogelijk om deze efficiëntiewinsten beter te realiseren. Maar is het logistieke ecosysteem nog aanwezig in België? U verneemt er meer over in ons jaarlijkse dossier Logistics in Belgium.
De uitdagingen zijn talrijk en daarom zal op meerdere fronten moeten worden opgetreden.

Veel leesplezier,

Philippe Van Dooren
Hoofdredacteur

Recente publicaties

TRUCK & BUSINESS 279 (december 2021)

Pareto, help! De 80/20 regel wordt toegeschreven aan de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto. Een wet die stelt dat ongeveer 80% van de gevolgen het resultaat zijn van slechts 20% van de oorzaken. Toegepast op projectbeheer betekent dit dat 20% van de inspanningen bijdragen tot 80% van de verwezenlijkingen. In België zijn wij eerder specialisten in […]

Link2LOGISTICS Management 60 (december 2021)

  Uitdagingen en veerkracht Traditiegetrouw publiceert Link2Logistics Management in zijn laatste nummer van het jaar de Top 1000 van logistieke sites in België. Zoals u zal lezen, hebben verschillende grote spelers zoals DSV, Kuehne+Nagel en JOST hun voetafdruk vergroot (zowel door organische groei als door overnames), terwijl anderen, zoals Eutraco en Weerts Supply Chain, zich […]

VAN Management 113 (november 2021)

Vraag en aanbod, een kat-en muisspel Terwijl het Salon van Genève zich voor 2022 op de pechstrook parkeert, wachtend op een depannage ofwel een definitieve laatste sleeptocht, viel de beslissing dat het Salon van Brussel in januari wel opnieuw van de partij is. Een beslissing waar vele maanden reikhalzend naar uitgekeken werd, al sturen een […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo