Link2LOGISTICS Management 60 (december 2021)

 

Uitdagingen en veerkracht

Traditiegetrouw publiceert Link2Logistics Management in zijn laatste nummer van het jaar de Top 1000 van logistieke sites in België. Zoals u zal lezen, hebben verschillende grote spelers zoals DSV, Kuehne+Nagel en JOST hun voetafdruk vergroot (zowel door organische groei als door overnames), terwijl anderen, zoals Eutraco en Weerts Supply Chain, zich bij de kopgroep hebben aangesloten dankzij nieuwe gebouwen.

Deze investeringen zijn noodzakelijk omdat de vraag naar logistiek vastgoed toeneemt. Twee factoren zijn in dit verband van belang: de opmars van e-commerce en omnichannel retailing, uiteraard, maar ook de trend om meer buffervoorraden aan te leggen. De wereldwijde crisis in de toeleveringsketens – waaraan wij het ‘Spotlight’ artikel wijden – heeft de tekortkomingen van een te ver doorgedreven just-in time blootgelegd.

De ‘resilience’ of veerkracht van de toeleveringsketens hangt af van een nieuwe aanpak inzake voorraadvorming en de geografische spreiding ervan. Uit ons ‘Trends’ artikel kunnen we concluderen dat een nieuwe manier van werken essentieel zal zijn om echt veerkrachtige ketens te creëren.

Dit vormt uiteraard een grote uitdaging, en dat op een moment dat de inspanningen moeten worden opgevoerd om de toeleveringsketens groener te maken. In dit verband kan intermodaal vervoer een belangrijke rol spelen, zoals Van Moer Logistics heeft aangetoond. Tegelijkertijd zullen de inspanningen om handling apparatuur te elektrificeren moeten worden versneld, terwijl de doorbraak van waterstof wordt voorbereid.

In dit magazine gaan we dieper in op deze verschillende uitdagingen. Ze geven stof tot nadenken nu dit turbulente jaar bijna ten einde loopt.

Veel plezier bij het lezen!

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

VAN Management 116 (juni 2022)

In een vingerknip Van de ene dag op de andere kan alles veranderen. Op het moment dat het vorige nummer van dit magazine naar de drukker ging, was het in Oekraïne nog relatief rustig. Toen het magazine in de bus viel, was de oorlog al in volle gang. Het leven van miljoenen mensen werd plots […]

TRANSPORT Management 116 (juni 2022)

Wegvervoer twee dagen lang boven! Eindelijk is het zover! De eerste editie van Passion4Trucks, die oorspronkelijk gepland was voor juni 2020, midden in de eerste fase van de pandemie, werd uiteraard uitgesteld. Of beter gezegd, voor de edities 2020 en 2021 werd het event omgetoverd tot een groot televisie-evenement rond de mooiste vrachtwagens van de […]

TRUCK & BUSINESS 281 (mei-juni 2022)

Groen, groener… Te groen? Uit de dossiers die door de kandidaten voor de Transport & Logistics Awards werden ingediend en uit de resultaten van onze Truck & Business Barometer, blijkt dat de Belgische transporteurs de knop hebben omgedraaid en de weg naar decarbonisatie aan het inslaan zijn. Het is met andere woorden het ideale moment […]

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo