Link2LOGISTICS Management 60 (december 2021)

 

Uitdagingen en veerkracht

Traditiegetrouw publiceert Link2Logistics Management in zijn laatste nummer van het jaar de Top 1000 van logistieke sites in België. Zoals u zal lezen, hebben verschillende grote spelers zoals DSV, Kuehne+Nagel en JOST hun voetafdruk vergroot (zowel door organische groei als door overnames), terwijl anderen, zoals Eutraco en Weerts Supply Chain, zich bij de kopgroep hebben aangesloten dankzij nieuwe gebouwen.

Deze investeringen zijn noodzakelijk omdat de vraag naar logistiek vastgoed toeneemt. Twee factoren zijn in dit verband van belang: de opmars van e-commerce en omnichannel retailing, uiteraard, maar ook de trend om meer buffervoorraden aan te leggen. De wereldwijde crisis in de toeleveringsketens – waaraan wij het ‘Spotlight’ artikel wijden – heeft de tekortkomingen van een te ver doorgedreven just-in time blootgelegd.

De ‘resilience’ of veerkracht van de toeleveringsketens hangt af van een nieuwe aanpak inzake voorraadvorming en de geografische spreiding ervan. Uit ons ‘Trends’ artikel kunnen we concluderen dat een nieuwe manier van werken essentieel zal zijn om echt veerkrachtige ketens te creëren.

Dit vormt uiteraard een grote uitdaging, en dat op een moment dat de inspanningen moeten worden opgevoerd om de toeleveringsketens groener te maken. In dit verband kan intermodaal vervoer een belangrijke rol spelen, zoals Van Moer Logistics heeft aangetoond. Tegelijkertijd zullen de inspanningen om handling apparatuur te elektrificeren moeten worden versneld, terwijl de doorbraak van waterstof wordt voorbereid.

In dit magazine gaan we dieper in op deze verschillende uitdagingen. Ze geven stof tot nadenken nu dit turbulente jaar bijna ten einde loopt.

Veel plezier bij het lezen!

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

TRANSPORT Management 114 (januari 2022)

Versterking, bloei en concentratie tot eind 2021 en/of begin 2022 De redactie breidt uit. Michiel Leen (34) trad begin dit jaar toe tot de redactie van TRANSPORTMEDIA. Hij zal verantwoordelijk zijn voor de logistieke afdeling (Link2Logistics Management magazine, website, e-newsletter, enz.). Met vier jaar ervaring als freelancer bij Flows brengt hij zijn netwerk en kennis […]

VAN Management 114 (januari 2022)

Op het ritme van de golven Toen vorig jaar het Salon van Brussel geannuleerd werd, heerste er verslagenheid. Maar in 2022 zouden we terug in ‘het rijk der vrijheid’ zitten, de schade inhalen en opnieuw het glas kunnen heffen op een jaar zonder beperkingen. Een jaar later zijn we nog altijd niet ontwaakt uit de […]

TRUCK & BUSINESS 279 (december 2021)

Pareto, help! De 80/20 regel wordt toegeschreven aan de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto. Een wet die stelt dat ongeveer 80% van de gevolgen het resultaat zijn van slechts 20% van de oorzaken. Toegepast op projectbeheer betekent dit dat 20% van de inspanningen bijdragen tot 80% van de verwezenlijkingen. In België zijn wij eerder specialisten in […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo