Link2LOGISTICS Management 60 (december 2021)

 

Uitdagingen en veerkracht

Traditiegetrouw publiceert Link2Logistics Management in zijn laatste nummer van het jaar de Top 1000 van logistieke sites in België. Zoals u zal lezen, hebben verschillende grote spelers zoals DSV, Kuehne+Nagel en JOST hun voetafdruk vergroot (zowel door organische groei als door overnames), terwijl anderen, zoals Eutraco en Weerts Supply Chain, zich bij de kopgroep hebben aangesloten dankzij nieuwe gebouwen.

Deze investeringen zijn noodzakelijk omdat de vraag naar logistiek vastgoed toeneemt. Twee factoren zijn in dit verband van belang: de opmars van e-commerce en omnichannel retailing, uiteraard, maar ook de trend om meer buffervoorraden aan te leggen. De wereldwijde crisis in de toeleveringsketens – waaraan wij het ‘Spotlight’ artikel wijden – heeft de tekortkomingen van een te ver doorgedreven just-in time blootgelegd.

De ‘resilience’ of veerkracht van de toeleveringsketens hangt af van een nieuwe aanpak inzake voorraadvorming en de geografische spreiding ervan. Uit ons ‘Trends’ artikel kunnen we concluderen dat een nieuwe manier van werken essentieel zal zijn om echt veerkrachtige ketens te creëren.

Dit vormt uiteraard een grote uitdaging, en dat op een moment dat de inspanningen moeten worden opgevoerd om de toeleveringsketens groener te maken. In dit verband kan intermodaal vervoer een belangrijke rol spelen, zoals Van Moer Logistics heeft aangetoond. Tegelijkertijd zullen de inspanningen om handling apparatuur te elektrificeren moeten worden versneld, terwijl de doorbraak van waterstof wordt voorbereid.

In dit magazine gaan we dieper in op deze verschillende uitdagingen. Ze geven stof tot nadenken nu dit turbulente jaar bijna ten einde loopt.

Veel plezier bij het lezen!

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

VAN Management 122 (december 2023)

Keuzes maken Veel bedrijven worstelen vandaag met de vraag hoe ze het juiste personeel moeten aantrekken en behouden. Uit een onderzoek van Webfleet blijkt dat verkeersveiligheid bij bestelwagenchauffeurs de nummer één bekommernis is, maar dat de meerderheid van hen geen gebruik maakt van de nieuwe technologieën die daarbij kunnen helpen. Kiezen voor de juiste voertuigen […]

TRANSPORT Management 122 (december 2023)

Van utopie naar realisme Een bezoek aan de vakbeurs Solutrans heeft me geïnspireerd tot enkele overdenkingen omtrent de toestand van het wegtransport. Vooreerst mijn gelukwensen aan de organisatoren die er in geslaagd zijn een dergelijk mooi evenement te realiseren in een economisch complexe periode. Een transporteur zal zeker geen tijd verloren hebben in de hallen […]

TRANSPORT Management 121 (oktober 2023)

Één op de vier mannen droomde er als kind van om vrachtwagenchauffeur te worden! Naar goede gewoonte deel ik met plezier mijn indrukken over een aantal onderwerpen die de actualiteit in onze sector beheersten de afgelopen tijd. Aarzel niet om op uw beurt uw commentaren/kritiek/bedenkingen met mij te delen… 90 % van de Belgen ziet […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo