De bedoeling is goed, maar de maatregel niet
De verkoop van elektrische vrachtwagens groeide in 2024 niet snel genoeg. Dat heeft meerdere oorzaken: de productie blijft behoorlijk complex om op te starten (bij minstens twee andere fabrikanten), maar vooral de vraag nam niet in het gewenste tempo toe.
Afgezien van enkele voertuigen waarmee een transportbedrijf ervaring kan opdoen, is het in de huidige economisch moeilijke periode een grote gok om meer elektrische dan dieselvrachtwagens te kopen. Persoonlijk ken ik maar één bedrijf dat die stap zet (VPD). En zelfs als de productie bij alle fabrikanten versnelt, zal uiteindelijk de vraag bepalen hoe snel nieuwe vrachtwagens elektrisch worden… of niet.
Rekenen op een andere realiteit is op zijn best een illusie en op zijn slechtst een complete ontkenning van de principes van de vrije markt.
Toch zitten de fabrikanten klem door de doelstellingen die de Europese Commissie hen heeft opgelegd. Als ze deze in 2030 niet halen, moeten ze forse boetes betalen. Voorlopig verschuilen velen zich achter het (gedeeltelijk terechte) argument van een tekort aan (semi-)publieke laadinfrastructuur. Maar dit argument zal niet lang meer standhouden. Oplaadpunt-exploitanten zullen al snel verantwoording moeten afleggen aan hun aandeelhouders over de gemiddelde rendabiliteit van elke laadpaal, die voorlopig erg laag moet zijn.
En zo komt het idee op tafel om extra druk uit te oefenen op de wagenparken. Dit voorstel werd in 2024 al afgewezen, maar duikt nu weer op: grote vloten verplichten om een bepaald percentage emissievrije voertuigen aan te schaffen. Een briljant idee… op papier, maar tegelijkertijd onuitvoerbaar en oneerlijk. Hoe de vlootdrempels ook worden vastgesteld, er zullen altijd bedrijven zijn die ze weten te omzeilen. En op een moment dat Europa streeft naar administratieve vereenvoudiging, is dit een compleet tegenstrijdige maatregel.
Misschien ligt de oplossing in België, waar het systeem voor bedrijfswagens nu als voorbeeld dient voor heel Europa. Maar verplichte aankoopdoelstellingen? Nee, bedankt!
Claude Yvens,
Hoofdredacteur.