Featured Video Play Icon

Het spraakmakende project van Dassy – Logistics.TV 35

Ook een KMO kan verregaand automatiseren. Daar is Dassy uit Brugge het levende bewijs van. De meest recente winnaar van de Logistics Project of the Year Award 2022 is gespecialiseerd in de productie van professionele werkkledij en besloot in 2011 zijn logistieke activiteiten in te sourcen. Het resultaat is dit state-of-the art automatisch hoogbouwmagazijn waar 5.000 orderlijnen per dag verwerkt kunnen worden.

INTERVIEW STEFAAN LE CLAIR 

Dassy Group maakt professionele werkkledij voor diverse industriën die we verdelen over heel Europa. Het hoofdkantoor in Brugge heeft 4 onderdelen. De eerste is Dassy Europa, die een merk commercialiseert in 20 landen. Proteq die beschermingskledij levert. Dress Confect die voor derden werkt in onderaanneming. En ten slotte onze eigen fabriek in Sri Lanka met 1800 medewerkers.

INTERVIEW NICO DELMULLE

Vanuit een masterplan die opgemaakt is samen met Logflow zijn wij gestart met manuele processen. Daarna bleek het volume zodanig groot dat we, om de SLA’s te respecteren, bepaalde processen moesten automatiseren. Het volume bleef maar groeien en daarom hebben we moeten beslissen om alles te automatiseren. Daarvoor hebben we gekozen voor een shuttlewarehouse in combinatie met een goods to person pickstation.

 

Het logistieke consultancybedrijf Logflow uit Oostkamp tekende een meerjarig masterplan uit en deed in overleg met Dassy voor de verschillende fases beroep op betrouwbare partners.

Nadat het magazijn in 2013 live gegaan was, werd in 2016 al meteen duidelijk dat fase 2 van het masterplan zich opdrong. Het aantal orderlijnen was gestegen tot 1.800 per dag waardoor het tijd was om processen te semi-automatiseren. Er kwamen meer en efficiëntere pickinglocaties en er werden nieuwe componenten toegevoegd, zoals de verticale liftmodule van Vanas.

Dassy zag fase 2 als een tussenfase, want er werd toen al nagedacht over de bouw van een automatisch magazijn. Drie belangrijke redenen zetten het bedrijf aan om te kiezen voor automatisering: een optimalere benutting van elke vierkante meter, de schaarste op de arbeidsmarkt en de gestegen te verwerken volumes. Deze automatiseringsslag vertaalde zich in de implementatie van een ASRS-shuttlesysteem, een gerobotiseerde dozensnijder, een automatische afvalafvoer en een verdere automatisering van de packing en shipping.

UVO TEC
Dassy switchte vanlaadwijze in hun productiecenter in Sri Lanka. Inbound goederen komen niet langer binnen op pallets, maar dozen worden los geladen. Om deze te lossen , gebruikt het de BestReach telescopische transportband in combinatie met de aangedreven flexibele rollenbaan PowerFlex van FMH Conveyors via UVOtec. De telescoopband is voorzien van een operator platform en kan de gebruiker dankzij de hydraulische lift een comfortabele en ergonomische hoogte aanbieden bij de verwerking van de goederen. Aangezien Dassy de telescoopband op twee aparte kades inzet, is de zijdelingse verrijdbaarheid eveneens een grote plus. De flexibele rollenbaan zorgt dan weer voor verbinding tussen telescoopband en inboundconveyor van TGW

TGW
De implementatie van het ASRS-shuttlesysteem van TGW is hét pronkstuk van Dassy. Het shuttlesysteem in combinatie met een Goods-to-Person-pickingsysteem is voor een kmo ‘top of the bill’. De shuttles zorgen voor het wegzetten en halen van de dozen in en uit de rekken. Het systeem bestaat uit drie gangen van 29 niveaus. Per locatie kunnen drie trays met elk een verschillende referentie diep gestockeerd worden. Zo kan Dassy – rekening houdend met een filling rate van 92,5% – tot 50.000 dozen stockeren in de 54.000 beschikbare locaties. Met 45 shuttles kan het pickstation zo’n 400 picks per uur per persoon aan. In 2013 was dat nog 110 picks per uur, in 2018 was dat 140 picks per uur.

TGW is een wereldwijde systeemintegrator die systemen ontwerpt, realiseert en onderhoud. Het maakt orderverzamelsystemen die hoog dynamisch zijn. Zo ook deze flashpick technologie die toegepast werd bij Dassy.

Het shuttlesysteem werkt dankzij het WMS nauw samen met het manuele magazijn, dat de extra functie kreeg van bulkmagazijn en volle dozen pick. Bij inslag kan een referentie dus al direct het shuttlesysteem ingestuurd worden, maar het is ook mogelijk dat een replenishment vanuit het manuele pallettenmagazijn wordt uitgevoerd, via een high-end transportsysteem mét lift.

Fraxinus
Het Belgische bedrijf Fraxinus bouwde dit high-end transportsysteem mét lift om de logistieke flow te optimaliseren. Vóór de uitbreiding werden de palletten via gravitaire rollenbanen met heftrucks op de mezzanine aan- en afgevoerd. Maar dat beantwoordde niet langer aan de hoge veiligheidsvereisten van Dassy.

Dat de honger van Dassy nog niet gestild is, bewijst het masterplan dat logistiek consultancybedrijf Logflow uitwerkte. Op het bestaande terrein is er immers nog plek om de capaciteit te verdubbelen. Dat nieuwe groei op komst is, staat buiten kijf: Dassy trok in februari de investeringsmaatschappij Dovesco als nieuwe aandeelhouder aan om de groeiplannen te ondersteunen.

INTERVIEW Eric Vandenbussche
Logflow heeft een masterplanvisie ontwikkeld in 2011 die moest beantwoorden aan de ambities van de klant. Wij hebben dan lay-out en bouw ontworpen, de middelen geselecteerd, de IT, de automatisatie. En eigenlijk in diverse fases gezorgd dat een KMO dat plan kan realiseren. We hebben de klant eigenlijk ontzorgd gedurende het ganse traject. Dit project is uniek in België omdat we hier te maken hebben met een KMO. Ooit gestart met 500 orderlijnen per dag, vandaag doen we een factor maal 10 naar 5000 orderlijnen per dag. Dus dat is een heel andere approach dat je moet hebben om dergelijk traject af te leggen. En dat maakt het zo uniek en is zeer inspirerend voor de ganse KMO sector, ook voor hen is een dergelijke automatisatie haalbaar!

Van Boxtel
Het Nederlandse IT bedrijf Vanboxtel, sinds 1989 gevestigd in Boekel met inmiddels 125 medewerkers,  werd in 2012 gecontacteerd door Logflow om een Warehouse Management Systeem te implementeren voor Dassy. De keuze viel op het zelf geschreven Vanboxtel-WMS. Het Vanboxtel-WMS is een doordacht systeem dat mens en machine aanstuurt, met volledige tracking & tracing van oa. medewerkers en goederen, automatische correctie van voorraden en realtime inzicht in de voortgang en overige relevante data. Dankzij uitgebreide managementinformatie is continue optimalisatie van de goederenstroom binnen handbereik.

Vanboxtel stond vanaf de wieg mee aan het 3-delig proces. De eerste implementatie was een ​realtime uitgevoerde manuele operatie die geheel werd aangestuurd door het Vanboxtel-WMS, compleet met interfacing vanuit het ERP,  in combinatie met de scanners van Vanboxtel.

In deze implementatie heeft Logflow het logistieke concept bedacht, waarin Vanboxtel samen met Dassy tot een goede uitrol van het Vanboxtel-WMS zijn gekomen op basis van de richtlijnen van het logistieke concept.

In de jaren die volgden veranderde de business en natuurlijk ook de logistiek binnen het magazijn van Dassy. Hierin heeft Vanboxtel in samenwerking met Dassy en Logflow de processen verder uitgebreid om de logistiek goed aan te sturen. Dit zijn eerder kleinere projecten, denk hierbij aan carrier integratie bij het verpakken van de goederen. Maar ook de logistieke aansturing van de mechanische componenten zoals de rollenbanen van Alvey en de shuttles van TGW namen ze deels voor hun rekening.

Wat is begonnen met een kleine implementatie is uitgegroeid tot een uitgebalanceerde operatie, met diverse mechanische componenten. Met behulp van het Vanboxtel-WMS heeft Dassy de tool om het gehele logistieke proces binnen de muren van het magazijn aan te sturen, en te controleren vanuit één systeem.

Ranpak
Een belangrijke stap in het efficiënt verpakken van goederen is de geautomatiseerde Cut’it!™ verpakkingsmachine van Ranpak. Deze machine past de dooshoogte aan op de inhoud waardoor verzendkosten op een duurzame manier lager uitvallen.

Met een capaciteit tot 900 dozen per uur kan de Cut’it!™ de doorvoersnelheden opdrijven naar de wens van Dassy zonder de inzet van additionele medewerkers.

Stow
Bulkgoederen worden gestockeerd in de palletrekken van Stow. Stow is wereldleider in innovatieve opslagoplossingen en wist Dassy te ondersteunen in de verschillende fases.

Een logistiek project om U tegen te zeggen!  Eentje waar zowel Dassy als Logflow erg trots op zijn.

 

INTERVIEW SYLVIE SEPOT
Dassy is het eerste grote project dat Logflow heeft gerealiseerd volgens het Logflow Business model waarbij we de klant ontzorgen van ontwerp tot go-live, and beyond. Nadat we in 2011 een masterplan visie hebben ontwikkeld voor Dassy hebben we hen begeleid in het conceptueel design inclusief selectie van hard- en softwarecomponenten. Onze onafhankelijkheid van leveranciers en onze logistiek expertise garandeert dat de klant de juiste keuzes maakt en op die manier valkuilen vermijdt. Tot slot hebben we de operationele mensen ondersteund bij de implementatie van het concept en gezorgd om de logistiek op tempo te krijgen. Elk van de deelgebieden (Masterplan, conceptueel design en implementatie) zijn allemaal hoogtechnologisch geworden en vragen de nodige logistieke expertise. En nét daar ligt de sterkte van Logflow! Door klanten te ontzorgen van ontwerp tot go-live kunnen dergelijke mooie projecten zoals bij Dassy gerealiseerd worden. 

lees ook

TRANSPORTMEDIA.TV

 

Abonneer nu!

Volg Transportmedia op youtube

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo