Ecowerf krijgt provinciale subsidie voor trucks op waterstof

De intercommunale EcoWerf krijgt van de provincie Vlaams-Brabant een subsidie van 1.131.000 euro om te investeren in vrachtwagens aangedreven door zelf geproduceerde waterstof. Dit moet Ecowerf helpen om haar wagenpark te verduurzamen.

Ecowerf organiseert de afvalinzameling en de afvalverwerking voor ruim 476.000 inwoners in het arrondissement Leuven. ​De intercommunale moet tegen 2030 haar CO2-uitstoot verminderen met 40,3%. Om die doelstelling te halen wil EcoWerf onder andere haar wagenpark verduurzamen. “We vervoeren de containers van onze recyclageparken met 10 vrachtwagens. Omdat deze containerwagens heel wat meer kilometers per dag afleggen dan de ophaalwagens die afval aan huis ophalen, is het niet mogelijk om deze voertuigen op elektriciteit met behulp van batterijen te laten rijden. Waterstof kan wel een oplossing bieden. Want met waterstof, dat via fuelcellen wordt omgezet in elektriciteit, krijgen onze vrachtwagens een veel groter rijbereik. Daarom onderzoeken we, met steun van de provincie Vlaams-Brabant hoe we zelf waterstof kunnen produceren en hoe we de transitie kunnen maken van dieselvoertuigen naar waterstofvoertuigen voor het vervoer van afvalcontainers. Deze emissievrije voertuigen gebruiken duurzame energie en zijn dus goed voor het klimaat”, zegt Rudi Beeken, voorzitter van EcoWerf.

Ecowerf zou zelf groene waterstof kunnen produceren door samen te werken met Solhyd, een spin-offbedrijf van de KU Leuven. Solhyd ontwikkelt waterstofpanelen, die productie van waterstof op zonne-energie mogelijk maken. EcoWerf zal zo’n waterstofpanelen installeren op haar site in Wilsele. Het overschot aan waterstof, bij voorbeeld in de zomer, kan ook worden gebruikt in de vergister van EcoWerf. Deze installatie in Wilsele produceert biogas van organisch afval. En met biogas kan men weer elektriciteit en warmte opwekken.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo