Daimler Truck levert eerste 5 vrachtwagens op waterstof (waaronder één aan Vervaeke)

Daimler Truck heeft vandaag vijf Actros GenH2-trekkers overhandigd aan klanten die ze in reële omstandigheden zullen gebruiken. Vervaeke (dat de trekker in opdracht van Ineos zal gebruiken) is een van de proefbedrijven.

De Actros GenH2 is aanzienlijk geëvolueerd in vergelijking met het prototype dat werd tentoongesteld op de IAA 2022 in Hannover: de tanks voor gasvormig waterstof die veel ruimte in beslag namen aan de achterkant van de cabine zijn vervangen door twee tanks voor vloeibaar waterstof van elk 44 kg, die tussen de voorwielen en de achteras zijn geplaatst, wat de extra lengte van de combinatie vermindert. De GenH2 heeft een laadvermogen van ongeveer 25 ton en een MTM van 40 ton.

De brandstofcel van de GenH2 Truck is ontwikkeld door Cellcentric (de joint venture tussen Daimler Truck en Volvo Group). Deze levert 300 kilowatt (2 x 150 kW) en de batterij levert tijdelijk nog eens 400 kW. Er is ook een extra accu van 70 kWh beschikbaar om de brandstofcel af en toe te ondersteunen, bijvoorbeeld tijdens het accelereren of bij het beklimmen van een heuvel met volle belasting. Deze accu wordt opgeladen met remenergie en overtollige energie van de brandstofcel. Het koel- en verwarmingssysteem houdt alle onderdelen op een geschikte bedrijfstemperatuur. In de huidige preproductieversie leveren twee elektromotoren een totaal vermogen van 2 x 230 kW continu en 2 x 330 kW maximaal, evenals een koppel van 2 x 1.577 Nm of 2 x 2.071 Nm.

Frédéric Derumeaux, CEO van Vervaeke, is verheugd om deze vrachtwagen op waterstof te kunnen testen voor zijn klant Ineos: “Ik ben erg enthousiast over dit project, dat perfect past in onze strategie om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Zware vrachtwagens aandrijven met vloeibare waterstof is een revolutionaire en beslissende stap voorwaarts. Als toonaangevend transportbedrijf spelen we een belangrijke rol en deze unieke samenwerking met INEOS en Daimler Truck zal ons helpen om echt emissievrije logistiek te testen.”

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo