IRU roept op tot Europese actie om chaos in de Brennerpas te voorkomen

Oostenrijk gaat vanaf 1 januari 2025 de Brenner-snelweg beperken tot één rijstrook per richting bij de Lueg-brug. Dit is geen tijdelijke beperking vanwege wegwerkzaamheden, maar een ‘structureel’ probleem, zoals de snelwegbeheerder aangeeft. De IRU protesteert tegen deze maatregel en vraagt de Europese Commissie om in te grijpen.

“Een beperking met één rijstrook kan miljoenen leveringen per jaar verstoren. De Brenner-snelweg is een belangrijke verkeersader voor de Europese handel door de Alpen. De belangrijkste verenigingen op het gebied van transport en logistiek dringen er bij de Europese Commissie op aan het voortouw te nemen en de dialoog tussen de betrokken lidstaten nu te leiden om oplossingen te vinden. Er moet een evenwicht worden gevonden tussen veiligheidsmaatregelen en de economische noodzaak om de handelsroutes in stand te houden, maar extra rijverboden voor zware vrachtwagens zijn niet de oplossing”, legt IRU secretaris-generaal Umberto de Pretto uit.

In een brief aan de Europese commissarissen Wopke Hoekstra en Thierry Breton roept de IRU, samen met de belangrijkste transport- en logistieke verenigingen, op tot een dialoog tussen de betrokken lidstaten om de continuïteit van het transitovervoer door de Alpen te waarborgen, met inbegrip van het versoepelen van de rijbeperkingen ’s nachts en het creëren van alternatieve routes.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo